Bošnjačke strukture prema staroj matrici pokušavaju da se lažnim prikazivanjem stanja priklone zapadnim zemljama kako bi bili njihovi politički kunići koji sprovode reforme koje nisu usklađene i nisu uvijek dobronamjerne za sve u BiH, rekao je danas zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je, komentarišući potez ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije koji je u ime BiH potpisao saopštenje kojim se poziva Rusija “da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine”, naveo da je to bila klasična zloupotreba pozicije i nastavak politika koje su primjetne u, kako je rekao, sarajevskim kuhinjama.

– Gdje se svaka prilika koristi da se iz BiH ne pošalje tačna informacija zasnovana na stavovima institucija, nego tamo gdje je dominantna bošnjačka struktura da se prezentuju bošnjački stavovi – izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da Predsjedništvo BiH, institucija nadležna za spoljnu politiku, nije donijelo odluku niti je dalo mandat Lagumdžiji da na takav način BiH stavi na spisak zemalja koje sukob u Ukrajini karakterišu kao agresiju Rusije.

– Јasan je stav Predsjedništva BiH kada je u pitanju ukrajinska kriza, a to je da imamo vrstu rezervisanog stava po tom pitanju i da nikada nivo BiH neće dobiti saglasnost da okarakteriše sukob u Ukrajini kao agresiju Rusije – pojasnio je Košarac.

Odgovarajući na pitanje da li je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković pozivom na izmjene Ustava BiH podlegao pritisku Ambasade SAD u BiH, Košarac je naglasio da će BiH napraviti nekoliko koraka unazad na evropskom putu ukoliko Konaković želi da sprovodi politiku američkog ambasadora Majkla Marfija.

– Mi smo imali najave američkog ambasadora, koji definitivno ima maligni uticaj u BiH na način da se postavlja kao vrhovni autoritet, a vrhovni autoritet su institucije Republike Srpske i Federacije BiH, kao i institucije BiH, zasnovane na Ustavu – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, sporazum lidera stranaka u vlasti na nivou BiH sa sastanka u Laktašima, koji je održan nedavno, predstavlja ozbiljnu šansu za evropski put BiH, upozoravajući da će svako napuštanje tog dogovora uzrokovati nekoliko koraka unazad.

– Nisam siguran da će “Trojka” imati kapacitet dogovora iz Laktaša, ali to govori da su oni implementatori politika koje zagovaraju /Kristijan/ Šmit i Marfi na jedan bosanskohercegovački ili sarajevski način – poručio je Košarac.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje
Naredni članakKošarac: Poljoprivrednicima omogućiti nesmetan spoljnotrgovinski promet