Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je danas da će ovo ministarstvo podržati inicijativu lokalne vlasti u Prijedoru da u ovom gradu bude formirana slobodna ekonomska zona.

On je pojasnio da odluku o slobodnim ekonomskim zonama donosi Savjet ministara na bazi dokumentacije koju priprema ovo ministarstvo, a da su preduslovi ekonomski elaborat, jasno definisana imovinsko-pravna struktura, te dio aktivnosti u nadležnosti Vlade Republike Srpske.

– Investitor koji instališe proizvodni kapacitet prilikom uvoza sirovina ne bi plaćao PDV do momenta kada vrši plasman robe, a ako robu izvozi, onda ni tada. Smatram da treba hrabrije ući u izmjene Zakona o slobodnim zonama da se ne plaća ni carina, da se ne plaća PDV na komunalije i da se lokalne zajednice odreknu benefita od nekih naknada – rekao je Košarac novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem.

Košarac je najavio skoru posjetu Pirotu kao jednoj od najuspješnijih slobodnih ekonomskih zona u jugoistočnoj Evropi, da bi bila sagledana iskustva, preuzeti primjeri dobre prakse i primijenjeni u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je istakao da grad Prijedor treba iskoristiti infrastrukturne projekte Vlade Republike Srpske kao što su auto-put prema Banjaluci i Novom Gradu i brzi put prema Kozarskoj Dubici, te dodao da je nedostajao aktivan pristup bivše strukture lokalne vlasti kada je riječ o zajedničkom nivou.

– Ono što mogu da konstatujem je da je zatečeno stanje zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da grad Prijedor nema spremne projekte za realizaciju. Raduje me energija gradonačelnika i njegovog tima kada je riječ o izradi projektne dokumentacije i da je u fokusu rada borba za svako radno mjesto, unapređenje poslovnog ambijenta i privlačenje stranih investicija – naglasio je Košarac.

On je dodao da je turizam ozbiljna privredna grana koju Prijedor može razvijati zbog planine Kozare i rijeke Sane, a da će uloga ovog ministarstva biti u domenu prisustva međunarodnih finansijskih organizacija koje treba da pomognu projekte u turizmu.

– Analizom određenih projekata koje su finansirale međunarodne finansijske organizacije, mogu reći da nisam zadovoljan strukturom plasiranih projekata. Јoš uvijek je to dominantno za Federaciju BiH, a treba da se vodi računa o ravnomjernoj distribuciji sredstava – poručio je Košarac.

Pavlović je rekao da je grad Prijedor opredijeljen da ima jednu slobodnu ekonomsku zonu.

– Tu smo naišli na podršku ministra Košarca, s obzirom na to da se grad nalazi nedaleko od granice EU i da postoje ogromni potencijali kada je riječ o samom prostoru i sve ono što je neophodno da jedna takva zona ima – rekao je Pavlović.

On je izrazio uvjerenje da će se u oblasti turizma ići u pravcu daljeg razvoja uz pomoć ministra Košarca i njegovog tima.

– Vjerujem da ćemo u narednom periodu donijeti strategiju razvoja turizma na području grada Prijedora za šta ćemo dobiti pomoć od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa – dodao je Pavlović.

Košarac je posjetio fabriku “Mira”, članicu “Kraš grupacije”, i prijedorski pogon kompanije “Kolektor CCL” iz Laktaša.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Upozorenje na visoku dnevnu temperaturu do srijede
Naredni članakDobar rod, kvalitet i cijena pšenice