Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je u proizvodnji pšenice ovo neobična godina u kojoj su dobri prinos, kvalitet i cijena žita.

– To se rijetko dešava i ovo je druga godina zaredom da u Srpskoj imamo pristojne prinose koji značajno rastu, sa četiri tone po hektaru koliko je dugo bio prosječni prinos sada već imamo šest i više tona, zavisno od područja i primjenjene agrotehnike – rekao je Pašalić tokom današnje posjete najvećem semberskom otkupljivaču pšenice firmi “Novi Žitopromet”.

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost menadžmentu “Novog Žitoprometa” što je pokazao korektan stav prema poljoprivrednim proizvođačima koji su predali i uskladištili značajne količine pšenice, koju odmah i naplaćuju, te ocijenio da ta saradnja ide jako dobro.

– To je dobro za poljoprivredne proizvođače, za stanovništvo Semberije i za Vladu Republike Srpske, a dobro je i što je Vlada, preko resornog ministarstva, danas isplatila premiju od 300 maraka po hektaru proizvođačima – naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, isplaćeno je nešto manje od četiri miliona KM za 2.200 poljoprivrednika.

Pašalić je rekao da je sa menadžmentom “Novog Žitoprometa” razgovarao o završenoj kampanji otkupa pšenice i daljim planovima i zajedničkim aktivnostima, novim investicijama i proširenju djelatnosti ove kompanije.

Direktor “Novog Žitoprometa” Slaviša Mijatović rekao je novinarima da rade veliki posao i da je kompanija “Pavgord” do sada uložila preko 10 miliona maraka, a narednih sedmica obnavljaju rad pogona, prvo mlina, potom pekare, pa mješaone stočne hrane.

– Time ćemo zaokružiti prvi ciklus investiranja, a drugi kreće najesen i izgradićemo agrocentar na 9.500 kvadrata gdje ćemo objediniti sve usluge koje su potrebne rataru, da svako radi ono što najbolje zna i da tako stvorimo novi kvalitet na ovom području – najavio je Mijatović.

On kaže da su u kampanji otkupa pšenice, koja je u Semberiji pri kraju, preuzeli 10.000 tona pšenice, isplaćuju je istog dana, a cijenu od 36 feninga za kilogram pšenice, 37 za bolji kvalitet, odredili su prema tržištu i na zadovoljstvo poljoprivrednika.

– Ako želite korektan odnos prema ratarima određujete se prema otkupnoj cijeni u Srbiji i dodate na to transportne troškove, nismo ništa taktizirali, odmah smo izašli sa cijenom i to se pokazalo kao korisno i dobro urađen posao koji je važan za Semberiju i Republiku Srpsku – ocijenio je Mijatović.

Prema njegovim riječima, kvalitet semberske pšenice je zadovoljavajući, ali je za naredne godine ukazao na potrebu da se vodi računa oko sorti i načina sjetve i parametrima kvaliteta pšenice kao što su gluten i protein, ka čemu se postepeno mora ići.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljine Zlatan Lazarević istakao je da su ove godine preko skupštinske većine u gradu uspjeli da povećaju budžet sa 1,1 na 1,4 milion maraka, te da proizvođačima pšenice isplaćuju podsticaj od dve feninga po kilogramu.

– Najbolje što se desilo poljoprivrednim proizvođačima ove godine jeste što je `Novi Žitopromet` proradio i time uveo zdravu konkureciju i dobru cijenu na području Semberije – ocijenio je Lazarević i dodao da je dobar i prinos, kao i podsticaji resornog ministarstva i Agrarnog fonda.

On kaže da je otkupna cijena pšenice dobra i da je za to bio pravi momenat, jer su bile skuplje i agrotehničke mjere za proizvodnju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac-Pavlović: Formirati slobodnu ekonomsku zonu (FOTO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano uz malu do umjerenu oblačnost