Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može nanijeti štetu niti ugroziti Republiku Srpsku, ali svojim svakodnevnim djelovanjem i nesuvislim izjavama i te kako ugrožava BiH i dodatno urušava krhke unutrašnje odnose, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da Helez, zaslijepljen mržnjom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, na dnevnoj osnovi zloupotrebljava poziciju na kojoj se nalazi, djelujući protivzakonito i protivustavno.

– Njegova ratnohuškačka retorika i propagiranje govora mržnje izuzetno su opasni, jer stvaraju alibi radikalnim bošnjačkim krugovima za konstantne verbalne prijetnje rukovodstvu i izabranim predstavnicima Srpske – naglasio je Košarac za Srnu, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je naveo da je, krajnje zabrinjavajuće što uporno izostaje adekvatno reagovanje nadležnih pravosudnih institucija na Heleza i slične pojave.

Košarac je poručio da Helez kao individua ne predstavlja nikakvu opasnost po Republiku Srpsku.

– Ma koliko se trudio, ne može nas zastrašiti. Običan politički cirkusant koji zamajava javnost svojim nedosanjanim snovima o unitarnoj i ekskluzivnoj bošnjačkoj BiH. U tom Helezovom paralelnom univerzumu, on je komandant fildžan državice u kojoj nema ni /predsjednika Republike Srpske Milorada/ Dodika ni Srba niti bilo čega što nosi prefiks srpski – rekao je Košarac.

On je istakao da je u realnosti Helez personifikacija svega onoga što predstavlja destabilizujući faktor i prijetnju po mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i regiona.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakNešić: Helezova politička filozofija je produkovanje krize i sijanje mržnje
Naredni članakDodik: Vuković neće položiti zakletvu i može da glumi šta hoće