Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da se Islamska zajednica u BiH i njen poglavar Husein Kavazović grčevito bore za opstanak i ostanak Bakira Izetbegovića i SDA na vlasti, pri čemu ne prezaju od ratnohuškačkih narativa i bezočnih napada na Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.

– Format da Izetbegović i SDA politički prežive je radikalizacija i ništa drugo. Posebno je zabrinjavajuće da u tome imaju svesrdnu podršku reisa Kavazovića, što je krajnje neprimjereno, ali i opasno ponašanje jednog vjerskog službenika – rekao je Košarac u izjavi za Srnu reagujući na saopštenje Islamske zajednice u kojem je navedeno da “mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik”.

On je upozorio da je na sceni ista matrica kao 90-ih godina, s tim da SDA danas nije na vlasti, što u radikalnim bošnjačkim krugovima stvara dodatnu paniku i strah.

Košarac je dodao da je očigledna namjera da SDA mapira političku scenu u FBiH, uz pomoć Islamske zajednice, ali i određenih nevladinih organizacija i pojedinih medija.

– Reis Kavazović je u Funkciji odbrane politike SDA. On sasvim otvoreno učestvuje u kampanji ostanka Izetbegovića na čelu SDA, iako je jasno da njega niko neće, kao i da niko neće s njim i njegovim politikama – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, reisu Kavazoviću bilo bi mnogo bolje i korisnije da se posveti vjerskim pitanjima, umjesto što politički angažovano i svesrdno učestvuje u “spašavanju vojnika Bakira”.

– Ne mogu da ne primijetim ogromnu količinu nervoze reisa Kavazovića zbog činjenice da SDA gubi vlast. U strahu od tog gubitka i promjene političkih odnosa u FBiH, poglavar Islamske zajednice ne samo da učestvuje u kampanji promovisanja Bakira Izetbegovića kao vrhovnog lidera, već sasvim neosnovano napada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – istakao je Košarac.

On je napomenuo da današnje poruke iz Islamske zajednice predstavljaju posljednji u nizu primjera njenog nedoličnog uplitanja u političke odnose u BiH.

– Nije ovo prvi put da reis Kavazović i čelnici Islamske zajednice upućuju pogrdne poruke na račun predsjednika Dodika, Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i što je najopasnije na račun cijelog srpskog naroda. Sjetimo se sramnog poređenja svetosavlja sa fašizmom, zatim upozorenja da se ne treba dozvoliti da “vlah bude načelnik Srebrenice” i slično. Nedopustiva je takva retorika predstavnika jedne vjerske zajednice – dodao je Košarac.

On je naglasio da, za razliku od Izetbegovića, Islamske zajednice i radikalnih bošnjačkih krugova, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nikada nije prijetio ratom, niti ugrožavao mir.

– Dodik isključivo poziva na dosljednu primjenu Dejtona i donošenje rješenja kroz institucije i na demokratski način. To što ta rješenja ne odgovaraju bošnjačkim politikama, nije poziv na rat niti ugrožavanje mira. Svako buduće kretnje Republike Srpske biće u skladu sa Dejtonom, ustavima Srpske i BiH, te zaključcima institucija Republike Srpske – poručio je Košarac.

On je naglasio da je politika Republike Srpske politika mira i regionalne saradnje, a ne polika rata i izolacije, što je u osnovi političkog djelovanja Izetbegovića potpomognutim poglavarom Islamske zajednice u BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKoje namirnice smiruju gasove u crijevima
Naredni članakStevandić: Srpska neće dozvoliti ničije tutorstvo nad svojim pravima