Pravilan izbor hrane može da napravi veliku razliku u tome kako se sistem za varenje nosi sa ugljenim hidratima i proteinima – dva glavna makronutrijenta koja izazivaju gasove u crijevima.

Gasovi u crijevima najčešće su uzrok određenih namirnica zastupljenih u svakodnevnoj ishrani, kao i način na koji osoba jede. Veza između nadutosti i ishrane je neraskidiva, a pravilan izbor hrane može da napravi osjetnu razliku u tome kako se digestivni sistem nosi sa ugljenim hidratima i proteinima – dva glavna makronutrijenta koja izazivaju gasove.

Višak crijevnih gasova, kao i nadimanje, najbolje je rješavati na prirodan način. Uz pomoć nekih djelotvornih namirnica moguće je kako spriječiti nastanak gasova, tako ih i kontrolisati. Nadutost  često prati višak gasova u crijevima. I koliko god bilo neprijatno, ispuštanje gasova je sasvim normalna stvar, kažu lekari.

Međutim, u nekim slučajevima previše gasova u crijevima može da bude znak i nekog drugog stanja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva je uobičajen funkcionalni poremećaj crijeva, koji karakterišu nepravilne stolice, nelagodnost u stomaku i nadimanje.

Stoga, ako osjetite neuobičajeno nadimanje, posebno ako je praćeno bolom u stomaku, važno je da se konsultujete sa ljekarom. Među najefikasnijim, starinskim prirodnim lijekovima zbog kojih nestaju gasovi u crijevima izdvaja se pet namirnica, lako dostupnih i jednostavnih za primjenu.

Nana

Nana ili menta već vijekovima je poznata po svom blagotvornom djelovanju na digestivni trakt, a obično se preporučuje osobama koje imaju problem sa gasovima u crijevima i nadimanjem. Prirodna medicina izdvaja nanu kao biljku koja pomaže ljudima sa sindromom iritabilnog crijeva, uobičajenim digestivnim sindromom, a studija sprovedena u Italiji otkrila je da je 75 odsto  ispitanika sa sindromom iritabilnog crijeva značajno smanjilo simptome nakon uzimanja kapsula ulja mente tokom četiri nedjelje.

Višak crijevnih gasova može da se reguliše čajem od nane. Za dobar čaj potrebna je supena kašika suvih listova biljke i dva decilitra vode. Kod biljaka koje sadrže etarska ulja, kao što je nana, važno je da ih nikada ne kuvate, dovoljno je da ih samo prelijete ključalom vodom. Ako se za čaj koristi svježa biljka, postupak je isti samo treba dupliratu dozu nane. Čaj poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta.

Bosiljak

Bosiljak je efikasan lijek za razne probavne i gastrointestinalne probleme, posebno za grčeve u crijevima i nadutost. Uobičajen je sastojak mnogih svjetskih kuhinja, a savjet stručnjaka je da se uvijek svježa biljka umjesto sušenih listova jer svjež bosiljak je očigledno superiorniji po ukusu. Listovi svježeg bosiljka treba da budu intenzivne zelene boje i budu bez tamnosmeđih mrlja. Prednost ove ljekovite biljke je i što se lako uzgaja u kućnim uslovima.

Sjeme komorača

Sjeme komorača se vijekovima koristi za podsticanje varenja, sprečavanje stvaranja gasova u crijevima i smanjenje nadimanja.  Ključni aktivni sastojak sjemena komorača je terpenoidni anetol za koji se pokazalo da sprečava nastajanje grčeva u glatkim mišićima, kao i one u crijevnom traktu. Svojim blagim ukusom nalik na anis, sjeme komorača koristi se u mnogim, različitim vrstama jela širom svijeta. Evropljani sa sjevera ga koriste za pečenje, posebno u hljebu. U Italiji se semenke komorača često dodaju u kobasice i jela od mesa, dok je u Indiji jedan od glavnih sastojaka začina za kari. Ljekari savjetuju da trudnice treba da izbjegavaju ovu namirnicu dok se ne porode.

Đumbir

Iako je vjerovatno najpoznatiji po svojim moćima za ublažavanje hladnoće, đumbir je takođe poznat po sposobnosti da ublaži simptome gastrointestinalnog stresa i obično se koristi za eliminisanje crijevnih gasova. Sadrži zingibain – proteinski digestivni enzim i stoga je posebno efikasan u sprečavanju gasova izazvanih hranom bogatom proteinima.

Jogurt

Prirodni jogurt, koji sadrži probiotičke bakterije kao što su Lactobacillus acidophilus ili  Bifidobacterium bifidum  može da pomogne u smirivanju grčeva u crijevima i smanjenju nadutosti. Ove probiotičke bakterije žive u gastrointestinalnom traktu gdje pomažu proces varenja i bore se protiv prekomjernog rasta štetnih bakterija, čime sprečavaju nakupljanje viška gasova. Povećanje unosa probiotskih bakterija može da bude posebno korisno za ljude koji su se liječili antibioticima s obzirom na to da antibiotici uništavaju zdravu floru u crijevima.

Foto: nezavisne.com/Ilustracija/Arhiva

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoje povrće ne treba jesti sirovo
Naredni članakKošarac: Format da Izetbegović i SDA prežive je radikalizacija potpomognuta Islamskom zajednicom