Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da u bošnjačkoj političkoj strukturi ne samo da nema hrabrosti da otvore pitanje ponašanja nelegitimnog i lažnog visokog predstavnika, već i učestvuju u legalizaciji Kristijana Šmita.

– Zašto prihvataju da nelegitimni stranac, tačnije uzurpator donosi propise na osnovu kojih se otvaraju suludi sudski procesi protiv institucija koje ne žele da prihvate i priznaju odluke nelegitimnog stranca? – upitao je on.

Košarac je ukazao da je vidljivo da Šmit nema dozvolu za rad u BiH, te da se zna kako prolaze ljudi koji nemaju dozvolu za rad.

– Bilo bi logično da bošnjačke strukture koje participiraju u vlasti na nivou BiH provjere da li Šmit ima dozvolu za rad, kao što bi bilo logično da svi oni koji nemaju dozvolu za rad, napuste BiH – konstatatovao je on.

Košarac je naglasio da Republika Srpska insistira na tome da se sva rješenja donose u skladu sa Ustavom i Dejtonom, u dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez stranog intervencionizma.

– Na tom osnovu Srpska uvijek nudi rješenja. Mi imamo pravo da branimo svoje interese kroz odluke i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske – napisao je Košarac na Instagramu.

Prema njegovim riječima, politike konflikta nisu politike Republike Srpske, niti su istinite priče da Srpska nešto blokira ili da je protiv.

– Rješenja koja nudimo nikada nisu izvan Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma, ali to druga strana često čini. Kada ih upozorimo da oni krše Ustav i Dejton, bošnjaka struktura horski pravi kampanju o tome da je Srpska konfliktna, da nešto blokira, da nije za saradnju, da se Dodik svađa i slično – zaključio je Košarac, reagujući na posljednje medijske istupe ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića.

Ako im smeta činjenica da Republika Srpska brani slovo Dejtona, kaže Košarac, to je njihov problem.

– Možda im je zvanična politika da sa strancima ruše Dejton – rekao je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Košarac je dodao da je za razliku od njih, politika Srpske primjena izvornog Dejtona i očuvanje ustavnih kapaciteta Republike.

– Nažalost, kod bošnjačkih političara uvijek postoji potreba da prizivaju intervencionizam međunarodne zajednice. Očekivao sam od “trojke” da bude politički zrela i da se odupre takvoj praksi. Nažalost, nisu se odrekli narativa SDA, pa i dalje traže pomoć stranaca u eliminaciji političkih neistomišnjenika – naglasio je Košarac.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakNa zahtjev Košarca sa dnevnog reda povučen zakon o sudovima
Naredni članakDOBOJ: Supernova omogućila praksu za dobojske srednjoškolce (FOTO)