Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je na njegov zahtjev Kolegijum Savjeta ministara povukao sa dnevnog reda današnje sjednice tačku zakona o sudovima BiH.

– Insistirao sam da se povuče tačka kako je tamo pisalo “zakona o sudovima”. Cijenimo da je sasvim druga formulacija prihvatljiva, a to je “zakon o sudu”, rekao je Košarac nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da akti iz domena pravosuđa ne mogu biti razmatrani ako prije toga nije pripremljen zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je, kako je naglasio, prioritet za predstavnike Republike Srpske.

Govoreći o zakonu o Ustavnom sudu BiH, Košarac je rekao da radna grupa za pravosuđe još nije dostavila prijedlog ovog zakona Savjetu ministara.

– Vjerujem da će radna grupa za pravosuđe, koja je izvršila dopunu sa kredibilnim članovima iz ustavno-pravnog djelokruga Savjetu ministara dostaviti u narednih 15-20 dana novi tekst zakona o Ustavnom sudu, s obzirom na to da on nema svoj zakon. Cijenimo da je to važno, naravno referišući se na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda – rekao je Košarac.

Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, istakao je da nema potrebe da se parcijalno raspravlja o zakonima iz domena pravosuđa koji su dio 14 prioriteta Evropske komisije, prije zakona o Ustavnom sudu BiH.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović odgovorila Bećiroviću: Srpska je demokratska i njene lidere biraju i smjenjuju građani, a ne PIK i stranci
Naredni članakKošarac: Bošnjačke političke strukture učestvuju u Šmitovoj legalizaciji