Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da “bosanska” BiH ne postoji, jer je to iluzija i velikobošnjački pusti san koji proizlazi iz “Islamske deklaracije”, a ne iz dejtonskog Ustava i realnosti.

– BiH je dejtonska, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dejtonska BiH je ustavna i jedino je kao takva moguća. Nikakva “naša, bosanska” nije niti će biti – poručio je Košarac, komentarišući na Instagramu inicijativu Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Košarac je rekao da je “Bosna – naša – bosanska” unitarna, antiustavna i antidejtonska, ma koliko se sarajevska intelektualna elita trudila da to umota u plašt “patriotske i građanske” inicijative.

– Da budem potpuno jasan – ne osporavam nikome pravo na slobodu privatnog ili javnog okupljanja i izražavanje političkog stava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Problem nastaje kada se manipuliše činjenicama i kada se javnost na krajnje demagoški način pokušava ubijediti u nešto – naveo je Košarac.

On je ukazao da je to slučaj sa najavljenom inicijativom “Kruga 99” i nekolicine sarajevskih nevladinih organizacija o održavanju konvencije “Bosna je naša – bosanska”.

– Krajnje je vrijeme da bošnjački politički i intelektualni krug postane svjesan ustavne i dejtonske realnosti. Relnosti u kojoj ne postoji “bosanska”, već isključivo srpska, hrvatska i bošnjačka. Realnosti koja je zove Republika Srpska i Federacija BiH. Realnosti u kojoj BiH ne postoji bez Republike Srpske – naveo je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Kao odgovor na Svesrpski sabor, Asocijacija nazavisnih intelektualaca “Krug 99” inicirala je u Sarajevu 4. jula konvenciju “Bosna je naša – bosanska”, koja bi, prema organizatorima, trebala biti odgovor na “urušavanje i prijetnje cjelovitosti BiH”.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Potraga za nestalim Vojinom Simendićem iz Vukosavlja
Naredni članakPojačan intenzitet saobraćaja u Srpskoj; Uz TAG brže kroz naplatne stanice