Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas ponovo pokazao kako se u Sarajevu brani Republika Srpska, njena ustavna pozicija i integritet institucija Srpske.

– Danas su u neustavnom Sudu BiH pale sve maske i pokazala se suština – jedini cilj ovog politički dirigovanog procesa, odnosno progona je uklanjanje Dodika sa političke scene u BiH. Јer kako drugačije objasniti razdvajanje postupka protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića?!

Zašto im se toliko žuri? U panici od nesavjesnog djelovanja na silu ubrzavaju, a sada i razdvajaju proces. Moraju položiti račune Šmitu, Marfiju i drugim mentorima iz pojedinih zapadnih ambasada, koji su istinski nalogodavci ove bruke i sramote koja se dešava pred Sudom BiH. Nismo politički naivni i razumijemo šta su krajnje namjere dijela međunarodne zajednice, pri čemu su sudije i tužioci samo marionete u njihovim rukama – naglasio je Košarac.

On je ocijenio da je simptomatično i sasvim zabrinjavajuće da politički lideri bošnjačkog naroda ćute na evidentno urušavanje ionako urušenog suvereniteta BiH i upitao da li su svjesni da suverenitet BiH, u koji se svakodnevno kunu, nestaje pred njihovim očima i da ova zemlja nezaustavljivo klizi u ponor sa nesagledivim posljedicama?

Košarac je naveo da se odlukom nelegitimnog Kristijana Šmita, koji je BiH pretvorio u koloniju, sudi predsjedniku Republike Srpske, koji je u potpunosti poštovao Ustav Srpske i Ustav BiH, najavljuje se nametanje izmjena izbornog zakonodavstva, okomili su se na imovinu Republike Srpske…

– To je crvena linija ispod koje Srpska neće ići! Dalje ruke od nas! Pustite da o svojoj sudbini odlučujemo sami, što je naše osnovno pravo. Јasno smo rekli da smo za ustavnu BiH jer je svaki drugi model nemoguć i neprihvatljiv. Bilo bi potpuno logično da se partneri iz FBiH vrate na ustavne osnove i da prestanu da budu marionete zapada – objavio je Košarac na društvenoj mreži Instagram.

On je naveo da su rješenja u unutrašnjem dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez bilo koje vrste međunarodnog intervencionizma, koji je u pravilu na štetu Republike Srpske.

– Ako to ne želite, Republika Srpska zna svoj put. Uostalom, svako novo ročište predsjedniku Dodiku znači manje BiH, a više Republike Srpske – konstatovao je Košarac.

Foto. Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: U Srpskoj ne važe odluke Ustavnog suda BiH u ovom sastavu
Naredni članakDva miliona KM za saniranje posljedica afričke kuge svinja