Opšte je poznato da novi automobil odmah po izlasku iz salona izgubi značajan dio cijene. Koliko izgubi nakon pet godina?

Portal “iSeecars” nudi odgovor u najnovijoj studiji kojom su obuhvaćeni automobili starosti do pet godina. Kad je u pitanju američko tržište, najveći pad vrijednosti bilježe električna vozila, prosječno čak 49.1 odsto u pet godina. S druge strane, cijenu najbolje drže hibridi i kamioneti.

Ima nešto zajedničko američkom i evropskom tržištu, a to je da italijanski automobili najlošije drže cijenu. Izgledaju odlično, super se voze, ali svejedno cijena im nije jača strana. U Evropi su to primjera radi Fiat i Alfa Romeo, dok će u SAD-u neslavni predvodnik biti Maserati.

Maserati je svetinja na domaćem tržištu, ali u Americi se jako loše kotira kao polovnjak. Cijena mu pada ekspresnom brzinom, pa Quattroporte nakon pet godina izgubi čak 64.5 odsto vrijednosti, što znači da će kupac izgubiti preko 90.000 dolara. U samom vrhu je i Maserati Ghibli, a na osmom mjestu je SUV model Maserati Levante, prenosi “Index”.

Između se smjestio i BMW serije 7, serije 5, pa i X5, a izdvojićemo značajan pad cijene i kod Jaguara XF te Audija A7. Prevedeno, kupovina premium automobila ujedno znači i najveći gubitak na vrijednosti vozila s vremenom. Naravno, uz neke izuzetke.

Porsche čiji 911 redovno pobjeđuje u testovima zadovoljstva kupaca, ali i po pitanju kvaliteta, odlično se kotira i kad je držanje cijene u pitanju. Nakon pet godina izgubiće tek 9.3 odsto inicijalne cijene ili tek oko 18.100 USD. Dvostruko lošiji, ali i dalje odličan je i 718 s gubitkom od 17.6 odsto.

Dalje slijede isključivo nepremium marke, a u red najboljih uvrstila se Toyota s tri modela u Top 10.

Kad je evropsko tržište u pitanju, jasno je da će odnos snaga biti drugačiji. U vrhu će Porscheu društvo praviti još neke evropske marke, dok će na začelju biti i evropski brendovi koji nisu dostupni na američkom tržištu. Jedina enigma su kineski automobili, odnosno odgovor na pitanje koliko će vrijediti nakon pet godina.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKoliko bi koštao jedan dan bez interneta u svijetu
Naredni članakDa li soda bikarbona može da se koristi umjesto praška za pecivo?