Evropski lideri spremni su da na sjednici Evropskog savjeta koja počinje sutra daju odobrenje za početak pristupnih pregovora sa BiH ali sljedeći korak biće uslovljen ispunjavanjem ranije dogovorenih reformi prenosi dobro obaviješteni magazin Politiko iz Brisela. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika očekuje pozitivnu odluku, naglašava da nakon toga dolazi rješavanje ključnih stvari iz 14 prioriteta, a to je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda i zatvaranje OHR-a. Lider HDZ BiH Dragan Čović pita kako očekivati “zeleno svijetlo” od pojedinih članica EU dok god je u BiH protektorat odnosno imate osobu koja mijenja i nameće zakone.

Ključno pitanje pred dvodnevnu sjednicu Evropskog savjeta jeste da li otvaranje vrata Evropske unije znači zatvaranje OHR, uopšte prestanak prisustva stranog faktora u BiH. A trebalo bi jer samo suverena država , bez stranog tutorstva može biti dijelom EU.

– Kako možete očekivati da vam Danska i Nizozemska da “zeleno” svijetlo za nešto a imate visokog predstavnika koji nameće zakone i koji kaže ako vi to ne uradite ja ću. To je protektorat klasični. Moramo se osloboditi onih čiji je interes da ostanu ovdje, ima jako puno onih koji genijalno žive od ovog posla u BiH – rekao je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

A jedan od njih je Kristijan Šmit. Sa mjesečnom platom većom od 20.000 evra ima isto toliko razloga da što duže ostane u BiH. I umjesto da najavljeno odobrenje početka pristupnih pregovora bude signal da napusti BiH, Šmit najavljuje intervenciju u Izborni zakon.

– Evropljani moraju da znaju šta god uradili za dva-tri dana, da ukoliko on nametne bilo kakva rješenja, da će Republika Srpska donijeti naš izborni zakon i provesti naše izbore – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Izvjesno, geopolitički trenutak “ide na ruku” BiH. Zbog rata u Ukrajini očekuje se da evropski lideri donesu odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Međutim, hrvatski mediji pišu da od Evropskog savjeta traže izradu pregovaračkog okvira kako bi ih otvorili, u prevodu biće odluka ali bez datuma početka pregovora.

– Mnogo bi bilo bolje da ima datum. Otvaranje pregovora bez datuma to znači da se otvara jedan pregovorački okvir, ali u suštini ne počinje te pregovore dok ne dobijete datum tek kada dobijete datum otvarate poglavlja – rekao je Radovan Kovačević, srpski delegat u Domu naroda PS BiH.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunariodnu saradnju Republike Srpske, nagalšava da bi eventualno “ne” bilo veliko razočarenje.

– Ukoliko i ne dobijemo zeleno svjetlo, a siguran sam da ćemo ga dobiti da bi EU doživjela jedan krah, a da bi unutar BiH bilo veliko razočarenje. Bez datuma i dalje mi čekamo i bićemo i dalje u procesu pristupa početka pregovoranja – kaže Klokić.

Višemjesečni stranački pregovori doveli su do djelimičnog napretka na evropskom putu, da SNSD i HDZ BiH imaju kredibilne partnere u strankama Trojke do sada bi usvojili suštinske i integritetske izmjene Izbornog zakona, riješili pitanje stranih sudija, kao i pitanje sjedišta Apelacionog odjeljenja i nadležnosti suda.

– Ova Trojka koja je bila u Laktašima, oni su formulisali i rekli da je normalno da se odlučuje po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština, ali sada se od toga ograđuju. To je odlična formulacija koju su oni predložili – dodao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Odluke o proširenju EU u supštini su duboko političke. Ukrajina i Moldavija su u decembru prošle godine, preko reda dobile “zeleno” svjetlo za otvaranje pregovora ali još nisu usvojile pregovarački okvir. Dok je Turska od 2005. u statusu pregovorača. Evropski savjet odluku o početku pregovora sa BiH donijeće na sjednici 22 marta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Energija je kapital budućnosti
Naredni članakBudimir: BiH bez suvereniteta, nedopustiva izmjena Dejtona na putu ka EU