Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da otvaranje pregovora BiH sa EU nije upitno, prvenstveno zbog geopolitičkih okolnosti, a ne zbog podizanja kapaciteta i reformskih procesa, te dodao da BiH uz lažnog visokog predstavnika i strane sudije nema suverenitet.

Budimir smatra da bi EU mogla dati i datum početka pregovora jer standardi koji su ranije proklamovani, više ne vrijede.

– Ako vam Ukrajina ulazi u EU u kojoj je otvoreni rat, zatim imate lov na Ruse i ruski jezik, kršenja svih mogućih ljudskih prava, zašto onda ne bi mogla i BiH – upitao je Budimir.

On je naveo da je BiH u ozbiljnom problemu kada je riječ o suverenitetu, prije svega zbog postojanja kancelarije lažnog visokog predstavnika, ali i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a u ozbiljnom problemu je i Brisel koji treba da odlučuje o sudbini BiH.

– Od 2022. godine EU je u vazalnom odnosu u odnosu na NATO i Ameriku. Natjerali su EU i sve institucije da stanu kao strana u ratu protiv Ruske Federacije. EU je bila privlačan projekat iz ekonomskih razloga. Sada se Njemačka, koja je bila lokomotiva razvoja, nalazi u recesiji – istakao je Budimir.

On je rekao da je nedopustivo pristupiti izmjeni Dejtona, što zagovaraju pojedini, pravdajući to prilagođavanjem zakondavstva s onim u EU.

– Dejtonski mirovni sporazum je apsolutno kompatibilan. Čak i institucije koje su predviđene u BiH i Dejtonskim sporazumom su vrlo slične institucijama koje ima EU. Tako da mi ne smijemo dopustiti da se traži reforma Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma kao uslov pristupanja EU – rekao je Budimir.

On je istakao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik brani Dejtonski sporazum, što nije u skladu s interesima pojedinih ambasada, te mu se zbog toga i sudi, kao i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.

– Nije slučajno da se sudi predsjedniku Srpske. On je i simbolička i politička ličnost koja u ovom trenutku predstavlja upravo taj otpor urušavanju institucija Republike Srpske. On je zaustavio taj proces – rekao je Budimir.

On je ukazao da je, za razliku od FBiH gdje su političke partije pod kontrolom stranaca, u Srpskoj jasna politička situacija jer SNSD predvođen Dodikom sprovodi autonomnu politiku, suprotstavljajući se međunarodnom intervencionizmu.

– To je politika, prije svega, očuvanja BiH. I nismo mi nikakvi avanturisti koji planiraju da urade ovo ili ono. Mi moramo da koristimo sva pravna i politička sredstva da bi zaštitili interese Republike Srpske – istakao je Budimir.

On je dodao da je najveći uspjeh Dodika što je spriječio ulazak BiH u NATO, te da je jasno da neće podleći pritiscima stranaca ni lažnog visokog predstavnika.

– Tu su se prevarili. Onda ne znaju ni Srpsku niti njeno rukovodstvo. Niko od nas neće dozvoliti da se prvom čovjeku Republike Srpske sudi. Postavlja se pitanje, šta mi ostali da radimo u BiH ako sudite najvećem političkom autoritetu Republike Srpske? Šta da radi načelnik neke opštine kada dobije neki zadatak da uradi? Šta da radi ministar? Znači, sve gubi smisao. I oni to znaju – istakao je Budimir.

Budimir je rekao da određeni opozicioni lideri iz Republike Srpske, koji tvrde da proces pred Sudom BiH protiv Dodika nije proces protiv Srpske nego protiv jednog čovjeka – ili se prave da ne razumiju ili zaista ne razumiju činjenice.

On je poručio da treba zanemariti o kojim ličnostima se radi, njihova imena i prezimena – jer se ovdje brane institucije Srpske.

– Ovo su vremena u kojima ili stajete u stroj odbrane Republike Srpske – to je onaj najmanji zajednički sadržalac u toj strategiji otpora prema toj vrsti pritiska koji dolazi iz Sarajeva – ili ste na drugoj strani – istakao je Budimir, koji smatra da, ako sada ne budu odbranjene Srpska i njene institucije, onda neće poslije biti šta da se brani.

On je dodao da je Dodik najveći lider u Republici Srpskoj i da to pokazuju izbori, sviđalo se to nekome ili ne.

Komentarišući ponovno pominjanje nametanja izbornog zakona u BiH, Budimir je rekao da je Republika Srpska jasnim političkim porukama i aktivnostima rekla da će, ukoliko izborni zakon u BiH bude nametnut, donijeti svoj izborni zakon i sprovesti izbore u skladu sa svojim izbornim zakonom.

Budimir je rekao da Srpska ima pun kapacitet da sprovede izbore.

On je naveo da kao opasnost nad Srpskom i dalje stoji zakon o državnoj imovini, podsjećajući da je su predstavnici Srpske jasno rekli da će Republika morati da krene drugim putem ukoliko dođe do otimanja njene imovine.

– Za sada mi se čini da je taj proces usporen. Opasnost dalje postoji uz proces evropskih integracija i zato je bitno da Srbin bude pregovarač. Bošnjaci evropske integracije vide kao priliku da kroz građanističku oblandu prodaju ponovno priču o demokratskim principima i načelima jedan čovjek-jedan glas, gdje oni trebaju da ostvare tu tiraniju većine. Suština u postkonfliktnim društvima je konsocijativna demokratija. I ne može biti ništa izvan konsenzusa – istakao je Budimir.

On je istakao da se svijet nalazi u procesu multipolarizacije i da postoji nerazumijevanje Zapada za političke procese u ostatku svijeta, te s tim u vezi ne poznaju ni istoriju Rusije zbog čega osporavaju predsjedničke izbore.

– Nisu svjesni da se ruski narod, kada se nalazi pod pritiskom, uvijek ujedinjuje, odnosno okuplja oko svog vođe kome daje apsolutno povjerenje da vodi svoj narod kroz te teške okolnosti – istakao je Budimir.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKljučno pitanje pred sjednicu Evropskog savjeta: Da li otvaranje vrata EU znači zatvaranje OHR-a? (VIDEO)
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 21. mart