Dejtonski sporazum je jasno rekao da BiH nema svoj pašnjak, svoje jezero, nema svoju livadu, oranicu, jer upravo Dejton kaže da sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju, ukazao je profesor ustavnog prava Siniša Karan.

– Gospodo, ne dirajte naše šume, rijeke, naša javna dobra, jer tako nas samo tjerate da vratimo BiH na “fabrička podešavanja”, tjerate nas na put samostalne Republike Srpske na kojoj nema tragova vaših pritisaka, ucjena, prijetnji, smjena, suspenzija, nametanja, zabrana i blokada”, naglasio je Karan u izjavi za Srnu.

On je ocijenio da je postalo kristalno jasno da BiH, ta nesrećno iskasapljena zemlja od visokih predstavnika, pojedinih zapadnih ambasada i neustavnog Ustavnog suda BiH, može ići naprijed samo koracima u nazad.

– Dakle, ovdje nije riječ o nikakvoj secesiji, nema ničeg novog i nepoznatog, vi ćete nas jednostavno prinuditi da se vratimo na staro. Nemojte ignorisati veoma važnu činjenica da u momentu nastanka dejtonske BiH funkcionišu dvije države Republika Srpska od 1992. godine i takozvana Republika BiH, kasnije Federacija BiH od 1994. godine, koje se spajaju (agregacija) u novu državnu zajednicu, gotovo uniju, BiH”, pojasnio je profesor ustavnog prava.

On je rekao da će po ko zna koji put podsjetiti da je Republika Srpska u BiH ušla kao samostalna država, unoseći svoj suverenitet u konfederalnu, složenu i multietničku BiH.

– Mi smo na to svjesno pristali, i neka smo, jer je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma uspostavljen dragocijeni mir, kao i balans između tri zaraćene strane, te dat okvir za formiranje federalnih institucija koje bi funkcionisale na sistemu kontrole i balansiranja između tri etničke grupe. Znajte da će vaši pokušaji otimanja imovine Republike Srpske dovesti do još čvršćeg jedinstva i odlučnosti srpskog naroda da vam svim raspoloživim pravnim sredstvima odgovori. Nećemo dozvoliti stvaranje unitarne BiH i ukidanje Republike Srpske – poručio je profesor Karan.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakFZO Srpske: Nastavljeno omogućavanje rada u IZIS-u
Naredni članakTamindžija: Ako izostane kazna za napad na Goganovića, šta da očekuju ostali Srbi?