Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ove godine provodi kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija” čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

– U okviru ove aktivnosti, širom Republike Srpske u osnovnim i srednjim školama već je organizovan niz predavanja za učenike, a cilj je da do 14. juna, odnosno do kraja školske godine što više njih odsluša ova predavanja kako bi se upozorili da oružje i minsko-eksplozivna sredstva nisu igračke i da nestručno rukovanje istim može imati tragične posljedice. Učenici se tokom predavanja edukuju i sa procedurama o postupanju u slučaju saznanja da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo – navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju se dodaje da se na javnim površinama mogu pronaći odbačena minsko-eksplozivna sredstva, koja mogu predstavljati neposrednu opasnost po građane.

Kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija” MUP Srpske već tradicionalno provodi svake godine. U prošloj i ovoj godini na području Republike Srpske nisu evidentirana maloljetna lica da su povrijeđeni ili stradali od strane nestručnog rukovanja oružjem ili MES-om.

– Podsjećamo građane da se prema oružju treba se odnositi odgovorno, te da legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na “122” – dodaje se u saopštenju MUP-a.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Srpska posvećena jačanju poljoprivredne proizvodnje i podrške poljoprivrednicima
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 29. maj