Nekada uspješno preduzeće za preradu drveta “Drvolik” iz Rogatice danas je mrtvo slovo na papiru u stečajnim postupcima. Vlasnik nekadašnjeg giganta Miladin Pandurević za propast proizvodnje krivi trenutnu vlast u Republici Srpskoj. On kaže da je na propuste i lopovluk upozoravao, ali da su reakcije Vlade Srpske i predsjednika izostale.

Drvolik je nekadašnji drvoprerađivački gigant koji postoji 30 godina. Trenutno je na rubu prpasti i u stečajnom postupku koji je počeo 2011. i traje sve do danas.

“Drvolik je dokaz kako se lomi vrat svakome, bez obzira na društvenu korist, ko neće da sluša politiku”,kaže vlasnik “Drvolika” Miladin Pandurević.

Osim 150 radnika koji su radili na baznoj obradi “Drvolik” je zapošljavao i 48 radnika na finalnoj obradi, te dodatnih 50 koji su radili na proizvodnji peleta. U firmu je uloženo oko 15 miliona maraka, a prostirala se na dvije parcele ukupne površine 100.000 m2 i 15000 m2 hala u kojima su smješteni bili proizvodni pogoni. Sve je bilo u redu dok “Drvolik” nije postao najači i kao takav zasmetao politici. 2010. godine dio firme je zapaljen.

Simptomatično je što se desio požar u vrijeme kada smo bili u zenitu uspjeha. Kada smo bili u situaciji da sve što je bilo nezaposleno u našoj regiji – zaposlimo”, priča Pandurević.

Požar je prouzrokovao štetu od 3 miliona KM i bio je samo početak pada rejtinga ovog preduzeća. Političari su sudbinu 250 zaposlenih podredili interesu jedne partije i jednog čovjeka.

Onda se desilo da smo ušli u sukob sa čovjekom koji je gospodar života i smrti u ovom mjestu. Čovjekom koji je danas načelnik. Nekoliko puta sam slao pisma predsjedniku Republike Srpske i bio kod njega, i dobio deklarativnu podršku. Međutim, to nije bilo tako. Dobio sam informaciju da je predsjednik RS izjavio da se ja ne smijem izvući jer nisam njihov. `Niz vodu, on nije naš.` Kasnije sam čuo izjavu i ovog ovdje koji upravlja resursima, a načelnik je opštne, koji je rekao da dok je on živ ja raditi neću”, tvrdi Pandurević.

Svi potezi imali su jedan cilj. Uništenje “Drvolika” i razvoj šumskog kriminala.

Od kako je formirana društvena zajednica na ovim prostorima veći kriminal se nije dešavao. Sve to vlasti znaju. Ja sam bio kod predsjednice Vlade RS kojoj sam predočio da ljudi uzimaju po 15 KM po kamionu za izvoz trupaca u Srbiju. Ona mi je rekla sve mi to znamo, ali ne možemo ništa da uradimo jer će nam se raspasti koalicija”, kaže Pandurević.

I tako se radna mjesta namjerno uništavaju, a Rogatica kao i brojna druga mjesta u BiH zjape pusta.

Najpogubnija vlast za svoj narod je ova koja je sad bila. Nikakva okupatorska vlast. Ni car iz Stambola, ni car iz Beča, ni firer iz Berlina nisu više opljačkali i raselili, i ojadili moj narod kao što su ove vlasti. Da ne kažem, car iz Banjaluke”, jasan je Pandurević.

Svake godine se iz sarajevko-romanijske, ali i iz drinske regije se izveze 580.000 kubika trupaca. Za tu sirovinu se dobije mizerna cijena – 450.000 KM u odnosu na više od dva miliona koja bi mogla da se zarade u slučaju pravljenja gotovih proizvoda.

(BN)

Prethodni članakRazapele štrik ispred Vlade RS
Naredni članakŠpanci prvi put evropski prvaci u rukometu!