Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je u Tirani da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da gledaju na 2025. godinu kao na datum kada bi bilo koja od njih mogla da se pridruži EU, pod uslovom da je ispunila kriterijume za članstvo.

Junker, koji u Albaniji boravi u okviru zvanične posjete Zapadnom Balkanu, rekao je da je 2025. godina “moguć datum za ulazak” u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana, a ne samo favorite, prenosi Rojters.

“Suprotno onome što čitamo svuda, Komisija i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine”, rekao je Junker novinarima u Tirani.

Kako je dodao, 2025. godina je kao datum za priključenje EU “otvorena za sve zemlje kandidate”, naveo je Rojters.

“I u mjeri u kojoj bi zemlja kandidat do tada ili kasnije, ili ranije, ispunila sve kriterijume za članstvo, mi ćemo postupiti na takav način da EU prizna njene napore”, rekao je Junker na konferenciji za novinare.

Rojters podsjeća da se Srbija i Crna Gora smatraju favoritima za ulazak u EU, a da Albanija i Makedonija očekuju da dobiju “zeleno svjetlo” kako bi započele pregovore o pridruživanju Uniji u junu.

Junker je prije Albanije, prethodno danas boravio i u posjeti Makedoniji, gdje je počeo turneju po Zapadnom Balkanu.

Predsjednik EK u ponedjeljak, zajedno sa komesarom Johanesom Hanom, dolazi u Beograd, gdje će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakDRUGA LIGA REPUBLIKE SRPSKE – GRUPA 2: Panterke bolje od Kotor Varoša
Naredni članakNema elektronskih knjižica u RS?