Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske već godinama je u problemu zbog gotovo istog broja radnika i penzionera u Republici Srpskoj.

Broj radnika i penzionera u Republici Srpskoj godinama je gotovo isti, pokazuju zvanični podaci, a Republika Srpska i dalje ima najgori odnos broja osiguranika i penzionera u regionu.

Bilten Fonda PIO pokazuje da je na kraju 2017. godine u Srpskoj bilo oko 300 hiljada osiguranika koji uplaćuju doprinose, dok je broj penzionera bio veći od 260 hiljada. Odnos radnika i penzionera je 1,15.

U Fondu kažu da je uočeno poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je ovaj odnos bio 1,13. Poslovna zajednica, međutim, upozorava da Uprkos blagom poboljšanju, Fond PIO i dalje neće moći normalno da funkcioniše, jer je potrebno imati tri radnika na jednog penzionera.

Osim nepovoljnog odnosa broja radnika i penzionera, dodatni problem su niske zarade u Republici Srpskoj, pa su mali i iznosi koji se uplaćuju na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, upozoravaju ekonomisti.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da povećanje broja radnika za nekoliko hiljada nije dovoljno za poboljšanje stanja u Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, a trajnog rješenja neće biti bez povećanja prosječne plate, novih investicija u privredi i borbe protiv rada na crno.

(BN)

Prethodni članak3 miliona KM za naplatne kućice
Naredni članakPolarni talas zahvatio Hrvatsku