U preduzeću “Auto-putevi Republike Srspke” planiraju da izvoje tri miliona maraka za izgradnju novih naplatnih kućica, koje će biti postavljene na auto-putu Banjaluka-Gradiška. Iz Udruženja građana “Tender”, ali i opozicije upućuju kritike.

Osim u Jakupovcima, auto-put Banjaluka-Gradiška uskoro će dobiti nove naplatne kućice i to na tri lokacije. Planirano je postavljanje naplatnih stanica u: Novoj Topoli, Čatrnji i Aleksandrovcu, potvrdili su u preduzeću ’“Auto-putevi“ Republike Srpske’’. Javni poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju otvoren je do 19. marta.

U tenderaskoj dokumentaciji je navedeno da odabrani izvođač ima rok od 120 dana da završi posao. Zbog sukoba interesa pravo prijave nemaju prijedorski „Gradinvesta“ i „BMP“ iz Banjaluke. Na milionskom tenderu ponuđač mora da ispuni i milionske uslove, pa se očekuje da je prijavljena firma za tri godine pozitivnog poslovanja ostvarila šest miliona maraka i tri miliona u sličnim poslovima. Da bi učestvovali u javnoj nabavci, ponuđači moraju da dostave originalnu bankarsku garanciju u iznosu od 45.000 KM.

Ovo nije jedina javna nabavka. Radove bi trebalo i nadzirati. pa je u toku i tender za izbor firme koja će biti zadužena za ovaj dio posla. Njegova vrijednost je oko 64.000 sa uračunatim PDV-om.

Tenderska dokumentacija sumnjiva je Udruženju građana „Tender“. Izborna je godina, a praksa je pokazala da su tenderi tada skuplji zbog finansiranja kampanja, navode u ovom Udruženju.

I dok se planira postavljanje novih kućica, one stare u Glamočanima koje ničemu ne služe, a odnose ljudske živote, godinama čekaju na uklanjanje. Sve više je i vozača koji izbjegavaju vožnju auto-putem Banjaluka-Gradiška.

(BN)

Prethodni članakNema elektronskih knjižica u RS?
Naredni članakJedva održiv penzioni sistem