Bolničarka Nikki Jurcutz otkrila je da postoji spasonosan test koji može odgovoriti na pitanje boluje li dijete od neke teške bolesti kada ima osip.

Ako prstom pritisnete osip, a boja kože se ne promijeni, to može značiti da dijete ima meningokoknu bolest, koja može uzrokovati smrtonosnu septikemiju.

“Ovo je alat koji biste trebali koristiti kada vaše dijete dobije osip. Ako osip izblijedi ili promijeni boju kada se pritisne, to je umirujući znak. Ako ne blijedi, odnosno ako se boja kože ne mijenja na pritisak, to bi mogao biti znak ozbiljnije bolesti”, objavila je.

U potonjem slučaju potrebno je posjetiti ljekara koji će pregledati dijete, prenosi Index.hr.

Meningokoknu bolest uzrokuje bakterija Neisseria meningitidis. Može uzrokovati niz bolesti, uključujući meningitis i infekcije krvotoka, poput septikemije. Meningokokna septikemija nastaje kada bakterije uđu u krv te se razmnože i ondje proizvode otrove.

Simptomi uključuju temperaturu i groznicu, umor, povraćanje te hladne ruke i stopala. Mogu se javiti jaki bolovi u mišićima, zglobovima, prsima ili trbuhu, ubrzano disanje, proljev i, u kasnijim fazama, tamnoljubičasti osip. Važno je potražiti pomoć ljekara što je prije moguće ako dijete ima ove simptome.

Foto: Pexels/Ilustracija

izvor: Nezavisne

Prethodni članakEvo kako mačke pokazuju da vas vole
Naredni članakDOBOJ: Sutra monodrama „Ćeraćemo se još” u izvođenju Petra Božovića