Uvjereni da će im to osigurati pobjedu na budućim izborima, izborni gubitnici, predvođeni SDA i opozicijom iz Srpske, a uz podršku federalne trojke, usvojili su u Predstavničkom domu BiH izmjene Izbornog zakona, koje predviđaju uvođenje tehnoloških inovacija na biralištima.

Centralnoj izbornoj komisiji, kozmetičkim tehničkim izmjenama poklonili su zakonodavnu nadležnost, da bi, prema svemu sudeći, udovoljili opasnoj namjeri Kristijana Šmita i zapadnih centara moći da kreiraju izborne rezultate i postignu apsolutnu dominaciju nad BiH. SNSD i HDZ su protiv nametanja ovakvih rješenja.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da BiH nema budućnost sa strancima u bilo kom segmentu vlasti i da Kristijan Šmit nema nijedan razlog da nametne izmjene bez obzira na to koji je zakon u pitanju.

I potrebe i volje da se reformiše Izborni zakon u Republici Srpskoj ne manjka, uključujući i tehnološke novitete, ali dijalogom, a ne silom i nametanjem. Upravo nametanjem i pritiscima, podsjeća predsjednik Republike, Srpskoj je otuđeno pravo da organizuje i provodi lokalne izbore, te izbore za predsjednika i potpredsjednike Srpske, za Narodnu skupštinu, gdje su voljom većine birani i delegati u Dom naroda BiH.

– Mi smo za dijalog, da izborni zakon i izborni proces doživi reformu, da se cenzus podigne na 5 odsto, da se ne pojavljuje politička trgovina nakon izbora, da mandat pripadne političkoj partiji koja i provodi kampanju i pravi kandidatske liste. Nemamo ništa protiv ovih tehničkih izmjena, ako kažu da će skenirati svaki listić i da će negdje u centru Sarajeva biti zvanično mjesto za prebrojavanje, da li će u ambasadi SAD biti poseban uređaj koji može da kreira rezultate na kraju tog dana. Mislim da je to cilj – ističe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Takođe se i iz HDZ-a zalažu za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i najavljuju intenziviranje ovog zahtjeva već u januaru 

– Da ova država normalno funkcionira, da konstitutivni narodi imaju svoje elemente ravnopravnosti. Ne može Hrvate predstavljati neko ko nije izabran u ime hrvatskog naroda u Predsjedništvu – navodi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović.

Ovakve, suštinske izmjene koje ističu Dodik i Čović, za SDA, koji se u Predstavničkom domu predstavljao kao predlagač nisu u interesu, a kako bi ostvarile svoj san o unitarizaciji, derogiraju i vlastitu ulogu zakonodavaca u korist CIK-a. A šta čini opozicija iz Srpske…

– Pogrešan korak, po cijenu da ni sami nisu sigurni da je ispravno ovo rješenje i da će proizvesti pravnu nesigurnost, stavljaju se na raspolaganje CIK-u. Devastirajući ulogu parlamentarca s namjerom da prikažu kako su oštećeni na prošlim izborima – navodi poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Milorad Kojić.

Zbog frustracija i politikanstva srpska opozicija ne prepoznaje opasnu namjeru, kaže socijolog Drago Vuković.

– Ovdje je cilj opozicije smjena vlasti po svaku cijenu što je iskreno rekao predsjednik PDP-a Branislav Borenović, kada je rekao da nemamo više vremena da čekamo. Ovde je po srijedi vrlo opasna igra koja Srpsku može dovesti u veoma ozbiljne probleme, kada je riječ o njenoj poziciji u BiH – dodaje profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Drago Vuković.

Vuković ukazuje, sinhronizovan napad na Srpsku, prijetnje imovinom, nametanjem zakona poput izbornog, i Kristijan Šmit kao izvršilac, sve je to dio velikog projekta zapadnih sila. I nije to, kaže, zato što to želi Šmitu podanička SDA. To je stoga što žele apsolutnu kontrolu u BiH radi svojih interesa i apsolutne dominacije.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakGoganović: Političko Sarajevo da prestane da priziva međunarodnu zajednicu
Naredni članakPUTEVI: Gusta magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove