Republika Srpska neće samo posmatrati da joj pokušavaju oteti imovinu i krajnje je vrijeme da se političko Sarajevo uozbilji i sva otvorena pitanja počne rješavati sa predstavnicima Srpske, a ne da samo prizivaju međunarodnu zajednicu, rekao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Goganović je naveo da se prizivanjem međunarodne zajednice da reaguje urušavaju suverenitet BiH, za koji se u Sarajevu navodno zalažu.

Komentarišući poziv bošnjačkog političara Denisa Zvizdića za hitno raspoređivanje vojnika EUFOR-a i NATO-a na područje Brčkog, Goganović je u izjavi Srni podsjetio da je EUFOR nedavno saopštio da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i da oni prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti imaju mandat da to i ocjenjuju.

– Mi iz Republike Srpske podržavamo NATO saradnju, ali oni ne mogu jednostrano povećavati svoje snage u BiH, odnosno bez naše saglasnosti – ukazao je Goganović.

On smatra da je ovo istorijski momenat kada se jedino Republika Srpska bori za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Predsjednik /Milorad/ Dodik ne prijeti secesijom nego upozorava da Srpska neće samo posmatrati dok pojedinci iz međunarodne zajednice i političkog Sarajeva pokušavaju da joj otmu imovinu za koju su mnogi borci Vojske Republike Srpske dali život i koja joj pripada Dejtonskim mirovnim sporazumom – rekao je Goganović.

Goganović je dodao da Zvizdić priča o miru i stabilnosti, te da treba da zna da je najveći garant mira i stabilnosti u BiH poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je dodao da EUFOR procjenjuje bezbjednosnu situaciju u skladu sa mandatom i redovnim aktivnostima, kao i da nisu podložni političkim pritiscima Zvizdića ili bilo kojih drugih političara u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić pozvao je na hitno raspoređivanje vojnika EUFOR-a i NATO-a na područje Brčkog kao “preventivna aktivnost radi očuvanja mira i stabilnosti u BiH, regionu i EU”.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulićeva odgovorila Marfiju: Ako se datumi rođenja mogu mijenjati kako Vi mislite, uputiću inicijativu da i Vaš rođendan slavimo 9. januara
Naredni članakIzborni gubitnici, predvođeni SDA i opozicijom iz Srpske usvojili izmjene Izbornog zakona (VIDEO)