Integrisani zdravstveni sistem spreman je za ponovno puštanje u funkciju, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Obavljaju se posljednje preventivne aktivnosti, a planirano je da se prioritetno u funkciju pusti porodična medicina i službe hitne pomoći.

Iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske poručili su da je hakerski napad na IZIS bio vrlo napredan, te da je napadač ucjenjivao Fond osiguranja. U narednom periodu biće formiram tim koji treba da odgovori na hakerske napade.

Dom zdravlja Čelinac jedan je od prvih zdravstvenih ustanova koji je izvršio sve bezbjednosne procjene za funkcionisanje Integrisanog-zdravstvenog sistema. Nadaju se da će sistem što prije u potpunosti funkcionisati .

– Očekujemo puštanje IZIS-a tokom ove sedmice, nadam se da će to biti Dom zdravlja Čelinac s obzirom da smo mi tehnički potpuno spremni za tu fazu – rekao je Draško Kuprešak, direktor Doma zdravlja Čelinac.

Sve potrebne bezbjednsosne mjere proveo je i Šamac, Višegrad, Han Pjesak i Nevesinje.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu, da je planirano da ovi Domovi zdravlja budu među prvima u kojima će početi rad u IZIS-u.

U cilju kontrolisanog oporavka sistema postepeno će se IZIS puštati u funkciju i to u onim zdravstvenim ustanovama koje su ispoštovale sve bezbjednosne preporuke.Fond je svim zdravstvenim ustanovama dostavio nove korisničke naloge, koji je više od 10.000 bez kojih nije moguć pristup IZIS-u – naveli su iz FZO Srpske.

Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije pojšnjava da se napad na IZIS sastojao od nekoliko faza.Prvo su izvršili izviđanje, zatim “infekciju” samog sistema i na kraju ucjenu. Dodaju da je riječ o krivičnom djelu i da MUP Srpske sve istražje.

– Ono što je nama jako bilo bitno sa aspekta Agencije da ispitamo negativne efekte u smislu koje su informacije dospjele na internet. Došli smo do saznanja i na bazi toga smo dali preporuke Ministastvu i Fondu – naveo je Denis Turkanović, direktor Agencije za informaciono-komunikacionu tehnologiju Republike Srpske.

Fond je svim ustanovama dostavio i nove mjere politike bezbjednosti IZIS-a kako bi se dodatno unaprijedila bezbjednost zdravstvenih infirmacija i ličnih podataka pacijenata.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVranješ: Godina Ustavnog suda BiH
Naredni članakDodik: Šmit kuca na vrata zaboravljenih asova, pa je stigao do Komšića