Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) predstavila je mogućnost aktiviranja digitalnog identiteta građana koji će omogućiti uvid u lične evidencije, provjere statusa prekršaja i dokumenata, kao i pristup digitalnom potpisu i servisima institucija na svim nivoima.

Opcija će građanima biti dostupna putem veb stranice Agencije. Najavljeni su i dodatni iskoraci u polju digitalizacije kao što je digitalni potpis i digitalni novčanik.

Direktor Agencije Almir Badnjević rekao je da je Zakon o elektronskom potpisu objavljen prije 18 godina i da građani tek od danas mogu da koriste elektronski potpis.

– Nakon toliko godina puštamo mogućnost digitalnog identiteta građana BiH, kroz koji možete da provjerite sve vaše evidencije, kazne, zahtjeve i sve što Agencija kod sebe drži”, rekao je Badnjević u Sarajevu na konferenciji za novinare.

Badnjević je istakao da je zaštita podataka građana maksimalno osigurana.

– Građani sada mogu da uđu, da pokrenu svoj digitalni identitet, da počnu da koriste elektronski potpis, a onog momenta kada sve druge institucije, omoguće servise, mi ćemo biti uvezani i svaki kvalifikovani elektronski sertifikat će biti osiguran – pojasnio je Badnjević.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edin Forto rekao je da se u BiH do danas puno pričalo o tehničkim rješenjima, ali ne i o njihovoj implementaciji.

– U EU je potpisivanje i identifikacija bez papirologije normalna stvar. To će olakšati da ne moramo ići na razne šaltere, čekati i potpisivati obrasce – rekao je ministar.

Forto i dodao da je sada zadatak na firmama, opštinama, kantonima, entitetima i zajedničkim institucijama, da postave servise za građane, kako bi mogli koristiti sve što nude firme i državni nivoi vlasti.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković-Ping: Mogućnost za razvoj saradnje u oblastima digitalizacije i poljoprivrede
Naredni članakDOBOJ: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta (FOTO)