Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH je od 1. juna ove godine započela upisivanje elektronskih certifikata za digitalno predstavljanje u lične karte građana BiH.

Kako su saopštili, ovaj korak predstavlja značajan napredak u modernizaciji ličnih dokumenata u BiH i pruža brojne pogodnosti građanima.

Naveli su da zakonska regulativa koja propisuje upisivanje elektronskih certifikata u lične karte postoji još od 2012. godine.

– Nažalost, proteklih 12 godina građani su posjedovali lične karte sa čipom, ali bez upisanih elektronskih sertifikata.
Naime, IDDEEA BiH je Zakonom o elektronskom potpisu BiH definisana kao sertifikovano tijelo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda, a i Zakonom o Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH zadužena je za elektronske sertifikate i elektronske potpise u oblasti identifikacionih dokumenata. Upisivanje elektronskih certifikata omogućava građanima BiH da se usklade sa standardima Evropske unije u oblasti digitalne identifikacije. Ovo je važan korak ka integraciji BiH u evropske tokove i omogućava lakšu razmjenu informacija sa drugim državama članicama EU – naglašava se.

U saopštenju istiluz da ovim aktivnostima IDDEEA takođe doprinosi ispunjenju cilja 7 EU Digitalne strategije u pogledu unapređenja usluga e-uprave.

– IDDEEA BiH je, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, omogućila upisivanje elektronskih certifikata u lične karte bez dodatnih troškova za građane. Ova usluga je besplatna, što je važno jer dodatni troškovi često mogu predstavljati barijeru za široku primjenu novih tehnologija – dodaje se.

Takođe, IDDEEA je predložila Savjetu ministara da donese odluku o visini naknade za korištenje kvalifikovanog certifikata za digitalno potpisivanje u iznosu od 0 KM.

– Ukoliko Savjet ministara usvoji ovaj prijedlog, građani će moći koristiti sve prednosti i elektronskih sertifikata za digitalno potpisivanje beznaknade za njihovo izdavanje – naveli su iz IDDEEA.

Realizacija ovog projekta zahtijevala je značajnu podršku i saradnju sa različitim institucijama.

– U tom smislu, IDDEEA BiH je izrazila posebnu zahvalnost svim ministarstvima unutrašnjih poslova sa područja BiH, a posebno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona  i Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona. Ove institucije su prve prepoznale značaj ovog poteza i pružile potrebnu podršku u njegovoj realizaciji – ističe se.

Istakls su da uvođenje elektronskih sertifikata u lične karte “predstavlja veliki korak naprijed za BiH”, doprinoseći ispunjenju i nekih od ciljeva UN-ovih Održivih razvojnih ciljeva (SDG 1 i SDG9) koji se odnose na dostupnost savremenih identifikacionih dokumenata i na inovacije i infrastrukturu.

– Ovo će olakšati mnoge administrativne procese, omogućiti brži i sigurniji pristup različitim uslugama i povećati ukupnu efikasnost javne uprave. Građani će moći koristiti svoje lične karte na način koji je u skladu sa savremenim digitalnim standardima, što će poboljšati kvalitet života i unaprijediti poslovne prilike – zaključili su.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Predložiću da Dan Republike Srpske bude Sretenje, a 9. januar ostaje Dan nastanka (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Monodrama „Jazavac pred sudom” u adaptaciji i izvedbi dobojskog glumca Miloša Milićevića (FOTO/VIDEO)