Dobojski glumac Miloš Milićević izveo je u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje monodramu „Jazavac pred sudom”.

Milićević je dva mjeseca pripremao ovu monodramu prema tekstu čuvenog srpskog pisca Petra Kočića. On potpisuje i adaptaciju i režiju. U monodrami glumi nekoliko likova – Davida, sudiju, pisara, ali se najviše zadržava u liku Davida, krajiškog ozlojeđenog, ali i mudrog seljaka koji se nadmeće sa predstavnicima Austrougarske monarhije. Ovo mu je inače bio i najveći izazov do sada kada su u pitanju njegova glumačka ostvarenja. Glumom se počeo baviti još prije tri decenije, kada su mu rekli da posjeduje izuzetan talenat.

Ovo svevremeno Kočićevo djelo do sada nije igrano u formi monodrame, što je za Milićevića bio veliki izazov pri samoj adaptaciji ali i igranju, jer u dijalozima zahtijeva transformaciju u verbalno suprostavljene likove.

Monodramu „Jazavac pred sudom”, Milićević je pripremio u okviru Studija „Agape”, koji radi pri Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta” Teslić. Prvi put monodramu je izveo u Doboju. Galerija dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje bila je mala da primi sve one koji su željeli da pogledaju ovu monodramu.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakIDDEEA od juna upisuje elektronske certifikate za digitalno predstavljanje u lične karte građana BiH
Naredni članakDOBOJ: Prijavljena provala u dva ugostiteljska objekta i kancelariju