Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da Republika Srpska i srpski narod ne podržavaju NATO integracije i da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez nema nadležnost da govori o odbrambeno-spoljnoj politici BiH.

Goganović je naglasio da jedino Predsjedništvo BiH ima nadležnost da govori o sprovođenju odbrambeno-spoljne politke BiH, te da Helez može samo da iznosi svoj lični stav i stav svoje političke partije.

On je istakao da Srpska podržava saradnju sa NATO-om, što je i definisano programom reformi koju je 2019. godine usvojilo Predsjedništvo BiH.

Goganović je rekao da je nedavno na sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu jasno i nedvosmisleno iznio stav Republike Srpske, a to je da je saradnja sa ovim vojnim savezom prihvatljiva, ali ne i članstvo BiH.

– Napomenuo bih i da su iz NATO-a rekli da oni ne prejudiciraju članstvo BiH u NATO i da je to pitanje koje trebaju da dogovore domaći političari. Svima nam je jasno da sve odluke u BiH, po Dejtonskom mirovnom sporazumu, moraju biti donošene u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda – naglasio je Goganović.

On je istakao da Helez voli da daje “bombastične izjave”, poput one o dronovima kamikazama.

Goganović je istakao da je Ministarstvo odbrane Crne Gore demantovalo Heleza koji je izjavio da je na teritoriji te zemlje predviđena obuka upravljanja bespilotnim letjelicama proizvedenim u BiH.

– Smatram da bi Helez trebao da obrati pažnju kada daje izjave, da one budu odmjerenije, jer na ovaj način nanosi ogromnu štetu sistemu odbrane  poručio je Goganović.

Foto: Screenshot/YouTube/FTV

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Nadam se da će Vučić ubijediti Šmita da ode iz BiH
Naredni članakDOBOJ: Sutra 25. redovna sjednica Skupštine grada Doboja