Mađarska je dokazani prijatelj BiH i svih njenih naroda, izjavio je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović na sastanku sa mađarskim ministrom odbrane Krištofom Salaj-Bobrovnickim u Sarajevu.

Goganović je čestitao Mađarskoj, koja sutra zvanično preuzima predsjedavanje misijom Eufora “Altea” u BiH, te izrazio uvjerenje da će novi komandat Eufora iz Mađarske dobro raditi svoj posao, profesionalno i nepristrasno.

“Saradnja Ministarstva odbrane sa Euforom biće na prioritetnoj listi”, izjavio je Srni Goganović i naglasio da od Mađarske očekuje da podrži BiH put ka EU.

Goganović je na sastanku sa mađarskim ministrom rekao da poštuje činjenicu da je Mađarska dio NATO-a, ali da od ove zemlje očekuje da poštuje stav Republike Srpske da je za NATO saradnju, ali i da je protiv NATO integracija.

Prema njegovim riječima, imperativ za domaće, ali i strane faktore je da se poštuje Dejtonski sporazum, koji je garant mira, stabilnosti i bezbjednosti u BiH.

Bobrovnicki je danas u Sarajevu izjavio da je njegova zemlja zainteresovana za stabilnost ovog dijela Balkana i BiH, te da čvrsto podržava teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum, kao i prijem u EU.

“Posvećeni smo misiji Eufora `Altea` u BiH, zato sam odredio našeg najboljeg generala Lasla Štica da u narednom periodu vodi ovu misiju. Uvjeravam sve da će novi komandant biti u potpunosti profesionalan i posvećen svojoj dužnosti”, istakao je Bobrovnicki na sastanku sa ministrom odbrane Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Potrebne sistemske izmjene i dopune Zakona o državnoj službi
Naredni članakMuškarac u Doboju svirepo ubijen, nađen vezan za drvo