U prosjeku, Evropljani na internetu provedu više od šest sati dnevno, ali tu je uračunato i vrijeme izgubljeno na “čekanje” da se veza uspostavi.

Koristeći podatke iz Google alata za provjeru brzine učitavanja stranica, servis BusinessComparison ispitao je prosječnu brzinu učitavanja internet-stranica na desktop i mobilnim uređajima za skoro svaku evropsku zemlju.

Švedska je na prvom mjestu sa najbržom brzinom učitavanja desktopa od 3,74 sekunde, a sledi je Finska (3,84) na drugom mjestu. To je, inače, prva zemlja na svijetu koja je 2010. godine pristup Internetu proglasila zakonskim pravom.

Na zajedničkom trećem mjestu su Danska i Letonija, obe sa prosječnom brzinom od 4 sekunde. Sljedeća je Litvanija na petom mjestu (4,14), a slijedi je Švajcarska (4,23).

Što se tiče brzine učitavanja na mobilnim uređajima, Švedska je opet najbolja sa prosječnom brzinom od 7,48 sekundi.

Na dnu liste, vrijeme učitavanja gotovo se udvostručilo u Turskoj (10,22) koja je dobila najlošiju ocjenu, a u izvještaju se navodi da je to zbog oslanjanja na 30 godina stare bakarne kablove. Bugarska (9,38), Rumunija (8,59), Kipar (7,18) i Poljska (6,09) kompletiraju posljednju petorku.

Iste zemlje, istim redosledom, imale su i najlošije rezultate u pogledu brzine učitavanja interneta na telefonu, sa Turskom koja je opet imala najsporije vreme učitavanja od 13,19 sekundi, piše Bug.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakO čemu treba da vodite računa kada kupujete lance za snijeg?
Naredni članakHonda ima novi “retro” logo