Pravni zastupnici preduzeća “Frukt kompani”, advokatska kancelarija Stevanović, demantovala je danas navode da je ovo preduzeće odgovorno za obustavu izvoza jabuka za Rusiju iz BiH. Oni tvrde da “Frukt kompani” posjeduje svu potrebnu dokumentaciju kojom dobavljač garantuje da je kupljena roba porijeklom iz BiH. Iz Inspektorata potvrđuju da nepravilnosti ipak postoje.

Zbog jedne gajbe jabuka, Ruska Federacija obustavila je kompletan izvoz ovog voća iz BiH. Osim toga, pravni zastupnici preduzeća “Frukt kompani” iz Bijeljine demantujući informacije da je ovo preduzeće prouzrokovalo obustavu izvoza, tvrde da je pošiljka kupljena od partnera u Gradačcu, te da je roba imala svu neophodnu dokumentaciju. Proizvođač iz Gradačca “Agro Mujčinović” potpisao je izjave o porijeklu koje dokazuju da je roba proizvedena u BiH.

“Tako kupljene jabuke su pakovane u gajbe i ispostavilo se da je na ulazu u Rusku Federaciju na sebi imala naljepnicu koja je pominjala državu Poljsku. Moj klijent nije direktno imao uvid u pakovanja toga dana, ali je njegov dobavljač dao urednu dokumentaciju da je ta jabuka proizvedena u BiH”, rekao je Miloš Stevanović, pravni zastupnik “Frukt kompani” iz Bijeljine.

Stevanović tvrdi da “Frukt kompani” posjeduje i potvrde Spoljnotrgovinske komore BiH kao i izvještaj fitosanitarnog inspektora iz Brčkog.

Naš klijent nikada nije radio reeksport, niti bi ikada ugrozio međunarodni položaj ni Republike Srpske, ni BiH. Oni i dalje uredno izvoze robu iz Srbije, ali su tamo pravila malo drugačija. Tamo je ruska strana od početka uključena”, dodaje Stevanović.

Iz Republičkog inspektorata su rekli da su nakon inspekcijskih kontrola u preduzeću “Frukt kompani” utvrđene određene nepravilnosti.

“Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno, na osnovu dokumentacije koju smo dobili od inspektora iz Ruske Federacije i na osnovu dokumentacije sa kojom raspolaže ova firma, da je prekršen protokol o saradnji između BiH i Ruske Federacije, odnosno da je izvoznik prekršio taj protokol tako što je jabuka iz Poljske stavljena na tržište Ruske Federacije”, rekao je glavni poljoprivredni inspektor Republike Srpske Dragan Mataruga.

Mataruga dodaje da je “Frukt kompani” od početka 2018. godine u Rusiju izvezla ukupno tri pošiljke. Sve pošiljke imaju potvrde fitosanitarnog inspektora iz Brčkog kao i fakture od firme “Agro Mujčinović”.

Za sve tri pošiljke je izdato uvjerenje – obrazac koji je dokaz da je roba porijeklom iz BiH od spoljnotrgovinske komore BiH istog dana kada je tovarena pošiljka i vršen izvoz i istog dana kada je izdat fitosanitarni sertifikat u Brčko distriktu”, dodao je Mataruga.

Iz Inspektorata navode da je u sve umješana još jedna firma.

“Imamo informaciju da je firma “Zeta” izvršila uvoz u 2018. takođe tri pošiljke, onoliko koliko je izvezla druga firma, ali po dokumentaciji firme “Zeta” stoji da su te pošiljke prodate građanima kroz maloprodaju i fiskalne račune”, kaže glavni tržišni inspektor Republike Srpske Borka Surtov.

Oglasio se i Inspektorat Brčko distrikta gdje je pribavljena fitosanitarna potvrda.

“Inspektor ne utvrđuje porijeklo robe. To odlučuje neki drugi organ. U rubrici koju je po osnovu protokola tražila Rusija, spoljnotrgovinska komora je na osnovu zahtjeva izvoznika potvrdila da je to roba BiH porijekla”, rekla je Senada Garić iz Inspektorata Brčko distrikta.

Advokati preduzeća “Frukt kompani” najavili su da će pred sudovima tražiti zaštitu od neistina kojima je javnost dovedena u zabludu. Ministarstvo je “Frukt kompani” izbrisalo sa liste izvoznika u Rusiju. Do daljnjeg, javni budžeti i domaći voćari sabiraće ogromne štete.

(Bn)

Prethodni članakNadal zbog bolova predao meč – Čilić u polufinalu!
Naredni članakRasvjetljena serija krađa u Tesliću: Na meti lopova i šampon i olovke