Američki gigant Ford napravio je zanimljivu studiju o automobilima u kojoj je zaključak da vožnja predstavlja veći užitak od ljubljenja sa voljenom osobom ili gledanja fudbalske utakmice.

Štaviše, Ford je nakon svoje studije istakao da vožnja, pre svega sportskog automobila, značajno utiče na popravljanje metalnog zdravlja kod ljudi.

U Fordovom eksperimentu volonteri su gledali popularnu TV seriju “Igra prestola” (Game of Thrones), navijali za svoj fudbalski tim (američki fudbal, prim. aut), pohađali časove plesa (salsa), ljubili se sa partnerom, išli u kupovinu, međutim, nijedna osoba nije bila uzbuđenja prilikom obavljanja tih radnji kao prilikom vožnje sportskog automobila.

Kompanija je analizirala otkucaje srca i moždane aktivnosti volontera uz pomoć neuro naučnika prilikom vožnje njenih popularnih sportskih modela Focusa RS, Focusa ST i Mustanga.

Na posebnim ekranima u vozilu su se palila svetla zahvaljujući savremenoj tehnologiji kada su učesnici eksperimenta doživljavali visok stepen uzbuđenja.

Prema rezultatima istraživanja, učesnici su beležili prosečno 2,1 nivo “ubzuđenja” prilikom vožnje u automobilima, u kupovini nivo je bio 1,7, gledanje Igre prestola je izazivala 1,5, a iza svega toga su ljubljenje (iznenađenje?) i ples.

Fordov eksperiment je utvrdio da veće uzbuđenje u osobi od vožnje automobila izaziva jedino vožnja rolerkosterom. Tu je rezultat 3.

Američka kompanija ističe da cilj istraživanja nije samo promocija njegovih automobila već da će ga iskoristiti za bolje razumevanje reakcija i emocija koje izaziva u ljudima vožnja automobila kako bi je učinili zdravijom.

U svakom slučaju, poruka ovog Fordovog eksperimenta je jasna – ako želite da budete srećni, rešite se neraspoloženja, tuge, depresije, kupite sportski automobil, ili bar malo “jači” hečbek i vozite se svakodnevno.

(B92)

Prethodni članakHUMANITARNE RUKOMETNE UTAKMICE: Srcem za Ninu !
Naredni članakKecmanović spasao set lopte i pobijedio