High Tech

Facebook dobio zahtjev, “recite” kada pametne naočare snimaju (VIDEO)

Nove pametne naočare, koje je Facebook napravio u saradnji sa kompanijom Ray-Ban, izazvale su zabrinutost Irske organizacija za zaštitu privatnosti podataka. Od tehnološkog giganta tražili su da objasni da li uređaj može da na odgovarajući način obavijesti ljude koje snima.

Nacionalno tijelo za privatnost podataka u Irskoj (The Irish Data Privacy Commissioner – DPC) navodi da je pametne naočare, koje su zajednički napravili Facebook i Ray-Ban, tehnološki gigant predstavio prošle nedjelje. Uređaj je privukao pažnju ne samo medija, već i vlasti u velikom broju zemalja.

Italijansko udruženje “Garante Privacy”, koje takođe vodi računa o bezbjednosti podataka korisnika, zatražilo je od DPC-a da dobije odgovore od kompanije Marka Zakerberga o tome da li je uređaj u skladu sa zakonima o privatnosti.

Irski DPC vodeće je tijelo EU za praćenje aktivnosti “Facebooka”, jer je evropsko poslovanje tehnološkog giganta stacionirano u Dablinu.

“Iako je opšteprihvaćeno da mnogi uređaji, uključujući pametne telefone, mogu snimati tzv. treće osobe (third-party individuals), najčešće je slučaj da su kamera ili telefon vidljivi kao uređaj pomoću kojeg se snima, čime se oni koji su na snimcima obavještavaju o tome”, navodi se u saopštenju irskog regulatora, prenosi b92.

Oba pomenuta regulatorna tijela žele da znaju da li uređaj može pravilno da ukaže na to da snima okolinu i da obavijesti ljude oko korisnika o snimanju koje je u toku.

Facebook do sada nije uspio da pruži uverljive dokaze da naočare imaju tu mogućnost, primjetili su u DPC-u.

Naočare imaju veoma malu indikatorsku lampica koja se pali kada se snima. Ni DPC-u niti “Garante Privacy”-u nisu pruženi dokazi da su Facebook ili Ray-Ban izvršili sveobuhvatno testiranje na terenu kako bi se osiguralo da je pomenuti indikator efikasno sredstvo za obavještavanje.

Facebookove pametne naočare nemaju nikakve detalje koji bi ukazali na to da su posebne već liče na običan Ray-Ban model. Međutim, ovaj prenosni uređaj dolazi sa dvije frontalne kamere, dva zvučnika i tri mikrofona za snimanje okoline. Predviđeno je da baterija traje oko šest sati.

“U skladu s tim, DPC i ‘Garante’ sada pozivaju ‘Facebook’ da potvrdi i pokaže da je LED indikatorska lampica efikasna za svoju svrhu, te da pokrene informativnu kampanju kako bi upozorila javnost o tome kako bi ovaj novi proizvod mogao dovesti do podizanja svesti kod ljudi o tome da postoji način da ih neko snima skoro neprimjetno”, zaključio je DPC.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close