Njemački Auto Bild napravio je zanimljivo istraživanje o imidžu pojedinih automobilskih marki.

Oni su od svojih čitalaca tražili da ocjene da li su brendovi “sportski”, da li su “pouzdani” i tome slično, pa su i dobijeni rezultati bazirani isključivo na mišljenjima čitalaca, a ne nekim egzaktnim podacima. 

Za konstataciju “Ova marka je najuspješnija u auto-sportu”, najviše je ljudi odabralo Mercedes (84%). Na drugom mjestu je Porsche, a na trećem Audi. Honda, koja radi na dominantni motor Formule 1, tek je na 5. mjestu i za nju je glasalo tek 37% ispitanika. U kategoriji “Ova marka pravi najsportskije automobile” pobjedu je sa čak 93% glasova odnio Porsche. Slijedi BMW i, zanimljivo, Abarth. Kako ekskluzivne maloserijske marke nisu bile u konkurenciji, ne čudi da je Alfa Romeo na visokoj 4. poziciji, ali zato nije jasno kako je u Top 10 završio Tesla.

Zanimljivi su rezultati i kada je riječ o motorima. Tako čitaoci njemačkog lista kažu da najsportskije motore pravi BMW, ekološki najprihvatljivije Tesla, ali najštedljivije Volkswagen.

Na pitanje koja marka ima najbolju tehnologiju, odgovor je bio BMW, ispred Tesle i Mercedesa. U Top 10 su još Toyota, Hyundai i Volvo. U kategoriji najpouzdanijih, pobjedu je odnio Audi (treba imati na umu da su većinom ipak glasali Nijemci). Slijede BMW i Mercedes, a na 4. mestu je Toyota, koju prati Volvo.

Kod kategorije kvaliteta, pobijedio je Porsche ispred njemačkog premium “svetog trojstva”, a peti je Volvo. Jedina japanska marka u Top 10 je Lexus, i to sa rezultatom od 51%.

U kategoriji dizajna je još nešto neobjašnjivo – pobijedio je Abarth ispred Alfa Romea i Porschea. U odnosu cijene i kvaliteta, pobijedila je Dacia, ispred Škode i SsangYonga, kao i još dvije korejske marke – Hyundai i KIA.

Kada se sve zbrojilo i oduzelo, vidjeli smo još jedno iznenađenje: odmah iza Porschea koji je očekivani ukupni pobjednik, našla se Seatova sportska marka Cupra. Treća je Škoda, četvrti Audi, a peti Abarth, prenosi b92.net.

Foto: Porsche

Izvor: Neza

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno, hladno i pretežno suvo
Naredni članakiPhone konačno dobija bolju prednju kameru, ali postoji caka