Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da Svesrpski sabor ima veliki značaj za srpski narod u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, jer je, prije svega, potvrdio da su Srbi jedinstven narod, koji čuva i njeguje svoju kulturu i istoriju i nije nikome neprijatelj.

Egić je ocijenio da su višednevne negativne reakcije na održavanje Svesrpskog sabora iz Federacije BiH, Hrvatske i od pojedinih stranih ambasada u BiH jasan signal da je srpski narod na pravom putu.

Govoreći o Deklaraciji u kojoj se, između ostalog, ukazuje na potrebu izgradnje memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu posvećenog jasenovačkim žrtvama, Egić je rekao da su vlade Srpske i Srbije donijele odluku da se ubrzaju aktivnosti u procesu planiranja izgradnje.

– Na Svesrpskom saboru je donijeta odluka da se ide u raspisivanje jednog međunarodnog tendera, odnosno javnog poziva za idejno rješenje za taj centar – istakao je Egić.

On je podsjetio da su ranije donesene odluke i potpisan Memorandum između dvije vlade o izgradnji memorijalnig centra, te uspostavljeni upravljački organi u kojima učestvuju predsjednici Srpske i Srbije, premijeri, predsjednici narodnih skupština i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, te Organizacioni odbor koji će provoditi odluke upravljačkog tijela.

– Nakon izbora nove Vlade Srbije sve smo to ponovo potvrdili i donijeli odluku da je Donja Gradina mjesto izgradnje memorijalnog centra u Republici Srpskoj, dok je u Srbiji to lokacija pored rijeke Save u Beogradu – rekao je Egić.

On je rekao da je rijeka Sava simbol stradanja, jer su tijela zvjerski ubijenih u
Јasenovcu plutala ovom rijekom koja ih je nosila do Beograda.

– Istina o zločinima nad Srbima u logoru Јasenovac godinama je bila potiskivana, negiran je broj žrtava koje su nazivane antifašistima, a ne Srbima – .rekao je Egić i dodao da su Srbi u tom ustaškom logoru masovno ubijani na čak 57 načina.

Egić je istakao da će izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu imati nemjerljiv doprinos njegovanju kulture sjećanja na žrtve ustaškog logora Јasenovac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVidović: Svesrpski sabor – jedan od najznačajnijih događaja od kada postoji Srpska
Naredni članakMitrović: Što čvršće uvezati privrede Srpske i Srbije