Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da će najniža plata u Srpskoj biti mjera za trenutnu ekonomsku situaciju.

Egić je istakao da tvrdnje poslovne zajednice da nema posla nemaju nikakve veze sa najnižom platom.

– Njihovi argumenti nisu ubjedljivi, ne vode smirivanju tenzija, ni stabilnosti države. Bez obzira na ovo, moramo sjediti, razgovarati – rekao je Egić novinarima u Kozarskoj Dubici.

Egić je naglasio da je Vlada Srpske, kao svaka odgovorna vlada, bila prinuđena da donese odluku o najnižoj plati s obzirom da sindikat i Unija poslodavaca nisu htjeli da preuzmu tu odgovornost, a da sada ima kritike sa obje strane.

– Baš zato što su kritike sa obje strane, mi smo ubijeđeni da smo pogodili mjeru, odredili onu najnižu platu koja će biti mjera za trenutnu ekonomsku situaciju – rekao je Egić.

On je ponovio da je u najvećem insteresu Vlade je ekonomska stabilnost, da se sačuva radna snaga i suzbije siva ekonomija.

– Da li je normalno da u jednoj firmi i inženjeri i NK radnici i SSS imaju 700 KM platu? Poslodavci, da su patriote, trebalo bi da cijene od početka to da je najniža plata institut zaštite radnika – naveo je Egić.

Prema njegovim riječima, da su poslodavci plaćali realne plate i plaćali porez na to, budžet bi bio puniji i stabilniji, a što je jedan od načina kako se brani Srpska i kako se brine o njoj.

Vlada Srpske je na sjednici protekle sedmice odlučila da najniža plata u Srpskoj za 2024. godinu iznosi 900 KM. Takva odluka donesena je nakon što sindikat i poslodavci Srpske nisu postigli dogovor o najnižoj plati u Srpskoj.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNešić: Nema potrebe za stranim trupama u Brčkom, cilj podizanje tenzija
Naredni članakDodik: Bonska konferencija je blef koji ispusuje budućnost BiH