Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Kristijan Šmit manifestacija sveg beznađa međunarodne politike koja posljednjih 30 godina pokušava da nametne koncept koji ne prolazi i ne može proći u BiH.

– Kristijan Šmit je ilegalni visoki predstavnik jer nema odobrenje Savjeta bezbjednosti UN i mi to ističemo od samog njegovog pojavljivanja u BiH. Čak je i on sam, prije dolaska u BiH, na čestitke koje su mu upućene u Njemačkoj, rekao u tamošnjoj izjavi: “Sačekajmo”. Moramo da sačekamo odluku Savjeta bezbjednosti UN, onda mi možete čestitati – podsjetio je Dodik u izjavi za Indept njuz, vodeća agencija neprofitnog Međunarodnog sindikata medija.

Međutim, dodao je Dodik, odmah nakon nekoliko mjeseci Šmit je i sam prekršio svoju izjavu i pojavio se u BiH kao ilegalac koji pod uticajem američke moći pokušava da se nametne u BiH kao navodni visoki predstavnik.

– Umjesto da dovede stvari do legitimiteta i dobije odluku Savjeta bezbjednosti UN o njegovom imenovanju, Šmit je otišao u represiju. Zakon je promijenio na dan izbora, odnosno po završetku izbora u 19.00 časova. Na sam dan izbora u BiH, na Ustav je intervenisano zakonom i pojedinim zakonima, što je nezamislivo. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svijetu – istakao je predsjednik Republike Srpske u telefonskom razgovoru za IDN.

Dodik je naglasio da penzionisani njemački političar uživa podršku samo Amerikanaca i onih koji ih slijede, te da ono što u čitavu priču unosi veoma tužnu emociju jeste činjenica da je Njemačka dozvolila da se na ovaj način ruši njihova spoljna politika.

– Što se tiče Šmita, on ne može proizvesti nikakvo “božanstvo” i njegova pojava ne utiče pozitivno na BiH. Dakle, njegovo nametanje zakona prihvataju samo muslimani u BiH i to kao mehanizam za obračun sa drugima – Srbima, konkretno sa mnom i još nekima koji mu ne odgovaraju – rekao Dodik.

On je ukazao da je situacija u BiH veliki blef međunarodne zajednice i dodao da visoki predstavnik nema ovlašćenja koja je sebi prisvojio Šmit, a nisu ih imali ni oni ranije koje je imenovao Savjet bezbjednosti UN.

– Kada su uveli bonska ovlašćenja, tadašnji visoki predstavnik Karlos Vedstendorp, Španac, rekao je: “Ovo nema veze sa zakonom, ovo je mimo zakona i Dejtonskog sporazuma, ali moramo da pokušamo da uradimo nešto. To znači da bonska ovlašćenja nemaju stvarnu osnovu”, smatra Dodik.

S druge strane, žena koja je predvodila britansku delegaciju na Bonskoj konferenciji je rekla: “Ovo je blef, a vidjećemo da li će uspjeti. I taj blef ovdje funkcioniše već 30 godina!” – zaključio je predsjednik Republike Srpske u razgovoru za IDN.

U tekstu se navodi da su u ovoj agneciji odlučili lično da razgovaraju sa Dodikom da bi autentično pristupili temi, uz bezbroj zakonskih tekstova i dokumentaciju UN, naglašavajuči da je predsjednik Srpske bio sve ono što, kako su naveli, nisu očekivali: “Bio je prijateljski nastrojen i ljubazan – a ne nemoguć, kako ga je Šmit predstavljao”.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakEgić: Najniža plata – mjera za trenutnu ekonomsku situaciju
Naredni članakPojačan saobraćaj na više prelaza