Napori britanskog ambasadora Džulijana Rajlija da prijeti slobodi medija u Republici Srpskoj, nažalost, nisu iznenađujući, a pismo koje je Rajli uputio glavnom i odgovornom uredniku Alternativne televizije Milijani Kos je samo još jedan primjer kampanje zapadnih vlada protiv Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika, izjavio je Srni ugledni politički analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras.

On je povodom pritiska na medije u Republici Srpskoj od britanskog ambasadora rekao da Rajlijevo licemjerno izražavanje zabrinutosti pokazuje ne samo prezir koji Vlada Velike Britanije osjeća prema novinarskim slobodama, već i prema pravu Srpske da upravlja svojim pitanjima bez takozvanog demokratskog nadzora.

– Njegovo pismo je samo još jedan primjer kampanje koju zapadne vlade vode protiv Republike Srpske i predsjednika Dodika – naglasio je Džatras.

Džatras je podsjetio da je Velika Britanija prošle godine usvojila takozvani zakon o bezbjednosti na internetu.

– Iza ovog “orvelovskog” naziva i tvrdnje vlade /britanskog premijera/ Rišija Sunaka da je svrha tog zakona “bezbjednost djece”, stvarna svrha je da se dozvoli posmatranje i cenzura bilo kakvog mišljenja koje se ne sviđa britanskim vlastima na bilo koju temu za koju birokrate smatraju da “nije bezbjedna” – dodao je Džatras.

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli uputio je pismo glavnom i odgovornom uredniku ATV-a Milijani Kos u kojem je, između ostalog, naveo da je “zabrinut” zbog priloga ATV-a od 16. januara u vezi sa sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji “Mania” jer je bila angažovana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Glavni i odgovorni urednik ATV-a Milijana Kos izjavila je Srni da joj nije poznato da ambasador neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obaveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživjela kao direktan pritisak na profesionalan rad.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakStevandić: Unutrašnji dogovor u BiH biće jedino moguć