Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik NR Kine Si Đinping neće dozvoliti da situacija u svijetu dovede do globalnog sudara. Istovremeno, moraju biti izuzetno oprezni, jer su sada ugroženi svi lideri koji odbijaju da prihvate diktate zapadnih centara moći, rekao je u intrervjuu za Rusku gazetu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se dan ranije u Sankt Peterburgu sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Intervju prenosimo u cijelosti:

Smatrate li događaje koji se dešavaju u svijetu trećim svjetskim ratom?

Milorad Dodik: Zapad pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju za povećanje tenzija u svijetu. Iako Moskva nikada nije nastojala da zaoštri odnose sa Zapadom, nije ugrozila teritorije pod kontrolom zapadnjaka. Ali uz pomoć agresivne propagande pokušavaju da nas ubjede u suprotno. Dakle, može se konstatovati da je, u izvjesnoj mjeri, treći svjetski rat u toku, ali da je još uvijek u fazi regionalnih sukoba, informacionog rata i sukoba globalnih medija. Istovremeno, Zapad vješto koristi Ukrajinu za konfrontaciju sa Rusijom. To je dovelo do početka ruske specijalne vojne operacije. Vjerujem u liderske kvalitete i mudrost predsjednika Vladimira Putina, koji će učiniti sve da situacija u svijetu ne dovede do globalnog oružanog sukoba. Ovo bi bilo pogubno za celu našu civilizaciju. Uvjeren sam da za lidere poput Vladimira Putina i Si Đinpinga nisu ključni neposredni politički interesi, već budućnost njihovih nacija i država. Stoga neće dozvoliti da situacija u svijetu dovede do globalnog sudara.

Da li treba očekivati veću eskalaciju međunarodnih tenzija, uključujući organizovanje ubistava nacionalnih lidera nezavisnih od Anglosaksonaca, na primjer, kao što se desilo protiv premijera Slovačke Roberta Fica?

Milorad Dodik: To se ne može isključiti. Važno je zapamtiti da je tokom Hladnog rata Zapad pokrenuo projekte za eliminisanje političkih i javnih ličnosti koje su simpatisale Sovjetski Savez. Kao što je poznato, mnogi od njih su fizički likvidirani. Događaji koji se danas dešavaju ukazuju na to da bi sličan mehanizam zapadnih obavještajnih službi za borbu protiv neistomišljenika mogao ponovo biti pokrenut. Treba biti oprezan. Sada je došlo do uništenja iluzija. Sve zapadne parole o borbi za slobodu i ljudska prava ispostavile su se kao laž. Pod ovim sloganima Zapad je htio da proždre cijeli svijet. S tim u vezi, svi oni lideri koji odbijaju da prihvate diktate zapadnih centara moći su sada ugroženi.

Kako vidite dalju sudbinu BiH i Republike Srpske?

Milorad Dodik: BiH postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je jedan od garanta Rusija. Moskva i Beograd su jedini koji poštuju “riječ Dejtona”. U sadašnjoj situaciji, bošnjačka politička elita svoje interese u državi gura preko Zapada, za sve teškoće okrivljuje Srbe i Hrvate. A Zapad je učinio sve što je mogao da uništi Dejtonski mirovni sporazum. Kao rezultat toga, u BiH je danas, suprotno ustavu, stvoren paralelni antiustavni sistem. To je dovelo do degradacije sistema javne uprave. Zapad, naravno, za to krivi Republiku Srpsku. Ovo je dovelo BiH u ćorsokak i postavilo pitanje njene održivosti. Zato dobijamo otvorene pretnje i uvodimo sankcije. Siguran sam da može doći do ozbiljnijih provokacija i nasilnih akcija. Istovremeno, vjerujem da će lideri svih centara moći prepoznati realnost i omogućiti mirnu podjelu BiH. Republika Srpska je za takav razvoj događaja. Јer nam je sve ostalo besmisleno.

Zašto je sada toliko važno konsolidacija Srba i održavanje Svesrpskog sabora 8. juna?

Milorad Dodik: Srbi su kroz svoju istoriju težili jedinstvu, o tome su govorili i vikali. Bili su vitalno zainteresovani za konsenzus o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima. Danas srpski narod ima dve države – Srbiju i Republiku Srpsku. Istovremeno, pokušavaju da Srbiji oduzmu dio njene teritorije – Kosovo i Metohiju, a Republiku Srpsku žele da oduzmu ustavna ovlašćenja u sklopu nasilne centralizacije BiH i stave je pod potpunu kontrolu. Bošnjaka – Muslimana. U tom kontekstu, bilježimo negativnu aktivnost u SAD, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Ovaj posljednji nikada nije odustao od planova da okupira Balkan i potčini srpski narod. Berlin i dalje donosi odluke za rukovodstvo nekih država koje su nastale raspadom Јugoslavije – Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Srbija ima dobre ekonomske odnose sa Nijemcima, a oni su, zauzvrat, jedni od pokretača projekta “nezavisno Kosovo”. Njemačke političke elite su lagale kada su kreirale koncept oko naseljavanja Kosova. Republika Srpska je gotovo potpuno okupirana od strane Njemačke. Stigao nam je nelegitimni Nijemac Kristijan Šmit, koji nije dobio mandat od Savjeta bezbjednosti UN da popuni mesto visokog predstavnika u zemlji. Uživa podršku SAD, Velike Britanije i drugih zapadnih zemalja i nasilno nameće zakone, što je pre trista do četiri stotine godina prestalo da bude normalna svjetska praksa. S tim u vezi, izuzetno je važno da “srpski svijet” konsoliduje narod u okviru Svesrpskog sabora, pokaže naše jedinstvo i izrazi zajednički stav o čitavoj listi nagomilanih pitanja.

Da li mislite da je važno konsolidovati napore sa Rusijom u borbi protiv falsifikovanja istorije?

Milorad Dodik: Da, naravno. Reviziju istorije danas vrši i Njemačka, koja je u 20. vijeku posejala najveće zlo i pokušala da uništi ruski, srpski, jevrejski i druge narode. Danas, nasljednici nacističkih oficira pokušavaju da “raščiste” svoju istoriju. Stoga uporno okrivljuju Ruse i Srbe, koji su nesumnjivo dali ključni doprinos pobjedi nad fašizmom. Tokom Drugog svjetskog rata u Sovjetskom Savezu je stradalo oko 28 miliona ljudi, a na Balkanu je stradalo oko 1,5 miliona Srba. To su ogromne žrtve. Poređenja radi, Velika Britanija i SAD su izgubile po nekoliko stotina hiljada građana. Ali su uzeli na sebe pravo da upravljaju globalnim svijetom i nametnuli strukture dominacije – MMF, Svetsku banku i druge. S tim u vezi, sada im se ne može dozvoliti da prepisuju istoriju zabilježenu u dokumentima.

Da li će predstavništvo Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj doprineti zajedničkoj borbi protiv revizionizma?

Milorad Dodik: Da. Značajan događaj za nas je bilo otvaranje Instituta za istoriju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predstavništva RID u Republici Srpskoj, koji će morati da brani istorijsku istinu, upoznaje javnost sa činjenicama stradanja ruskog i srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, i suprotstaviti se rastućem falsifikovanju istorije.

Koje ciljeve Republika Srpska ostvaruje u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma?

Milorad Dodik: Naša delegacija je održala mnogo korisnih sastanaka i konsultacija na SPIEF-u, posebno sa rukovodstvom “Ruskih željeznica”. Sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom potpisao sam novu “mapu puta” za saradnju u oblasti kulture, zdravstva i industrije. Postoje određene poteškoće u jačanju naše bilateralne saradnje zbog sankcija koje je uveo Zapad. Ali Rusija je pokazala nevjerovatnu sposobnost da ojača svoju ekonomiju čak i pod uslovima strogih restriktivnih mjera. To nam daje uvjerenje da će Rusija, predvođena mudrim rukovodstvom, dosljedno ostvarivati svoje ciljeve.

Kako vidite izglede za BRIKS?

Milorad Dodik: BRIKS je nada za svijet, velika istorijska inicijativa. Samo takvi specijalni lideri kao što je Vladimir Putin mogli su da izađu sa takvom inicijativom, koja je postala tračak svjetlosti za cijeli slobodni svet. Cilj mu je da okonča zapadni monopol predvođen SAD koji kontroliše globalni prostor putem žigosanja dolara i sistema digitalnog bankarstva. BRIKS nudi alternativni sistem međunarodnih odnosa koji pretpostavlja poštovanje suvereniteta država članica.

Hoće li sportisti Republike Srpske učestvovati na Igrama BRIKS-a u Kazanju (12-23. juna)?

Milorad Dodik: Da, naši sportisti se spremaju. Tim Republike Srpske učestvovaće na Igrama BRIKS-a u Kazanju. Veoma smo zadovoljni činjenicom da će Srpska biti dobro zastupljena na ovim takmičenjima.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Državnička i odgovorna politika Dodika i Putina znači sigurnost za srpski narod
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano u planinskim područjima moguć pljusak