Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra u Banjaluci otvaranju Međunarodne konferencije “Republika Srpska: poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Učešće na konferenciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Udruženja politikologa Republike Srpske, potvrdilo je više poslanika Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, političara i javnih ličnosti iz Italije, Holandije, Bugarske, Španije, Njemačke, SAD i drugih zemalja.

Na početku ovog značajnog skupa predviđeno je uvodno izlaganje predsjednika Dodika, nakon čega će konferencija imati dvije plenarne sjednice o temama: “Očuvanje i jačanje državnosti Republike Srpske” i “Očuvanje Dejtonskog sporazuma: preduslov mira”.

Bivši američki diplomata i istaknuti politički analitičar DŽejms DŽatras govoriće o temi “Svijet u procesu multipolarizacije i budućnost Republike Srpske”.

Konferencija će biti izraz podrške legitimnim težnjama Republike Srpske u svijetu, ali i pokušaj da se artikulišu konkretne strategije otpora pritiscima iz Brisela i sa drugih strana.

Politička opredjeljenja inostranih učesnika su raznolika, ali svi dijele stav da Republika Srpska opravdano nastoji da očuva status i nadležnosti koje su joj garantovane Dejtonsko-pariskim sporazumom iz 1995. godine.

Skup će pokazati da sa obje strane Atlantika postoji mnogo uglednih ličnosti, institucija i političkih snaga koji podržavaju Republiku Srpsku u njenom čvrstom opredjeljenju da opstane i da povrati prava i nadležnosti koja su joj nezakonito oduzeta tokom proteklih 28 godina.

Konferencija će pružiti značajnu potvrdu da Republika Srpska nije ni izolovana niti bez prijatelja u zapadnom svijetu, da je njen otpor diktatima koje nameću stranci potpuno opravdan, kao i da je Banjaluka jedna od prestonica autentične Evrope suverenih nacija, Evrope koju oličavaju i učesnici ovog skupa.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Rijaliti sa Isakom se nastavlja
Naredni članakVišković: Srpska će učiniti sve da pomogne Srbima u FBiH