Težak je trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, prije svega Hamasa. Očekujem da će sukob što prije stati i da će uspjeti pronaći dogovor, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Mučno je gledati slike iz Gaze. Ali, opravdana je aktivnost i Izraela da se brani. Očekujem da će što prije sukob stati i da će uspjeti pronaći dogovor. Vidim razlikuje se od prethodnih situacija. Amerika diskvalifikuje sebe kao posrednika, jer se svrstava na jednu stranu. Kao i u Ukrajini. Vidjeli smo reakciju arapskog svijeta na to. Usložnjava problem koji je težak. Svaka vrsta navijačkog odnosa nije fer i korektna – naglasio je Dodik.

On je rekao da višedecenijski sukob između Izraela i Palestine pomalo podsjeća i na situaciju BiH.

– I mi smo zgurani u nešto što ne može da funkcioniše voljom nekih drugih, a ne nas, da se živi na prostoru koji nije perspektivan da funkcioniše kao država. Vjerujem da ćemo uspjeti da očuvamo mir, to je najvažnije u svemu, a politički procesi biće u toku i mnogo više intenzivniji – rekao je Dodik.

Naglasio je da su SAD davno odlučile da centralizuju BiH, a Republiku Srpsku naprave praznom ljušturom.

– Borimo se protiv toga, borimo se za Ustav BiH. Neki međunarodni predstavnici tvrde kako mi to ne razumijemo, kako nije stvar slova Dejtona, nego je to proces. Taj proces niko iz Republike Srpske i Srbije nije potpisao već ugovor u kojem tačno piše šta stoji u njemu. Slovo Dejtonskog sporazuma i dalje ostaje naš cilj, ukoliko to nije moguće Srpska mora da nađe načina kako da nastavi svoju egzistenciju – kaže Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Urađeno 70 odsto radova na uređenju vodotoka Liješanj
Naredni članakKaran i Pranjić pohvalili efikasno djelovanje policije