Ukoliko vam se koža iznad gornje usne ili bikini zona uvijek upale nakon depilacije, postoji način za rješavanje ovog problema.

Iako je ovo vrlo neprijatno, dešava se mnogim ženama, pa ne treba da očajavate i mislite da ste jedina koja se bori s ovim problemom.

Pored toga što uklanjaju dlačice, treba da znate da trake uklanjaju i površinski dio kože (kao jači piling), zbog čega pore ostaju otvorene i mogu se vrlo brzo napuniti prljavštinom i samim tim i iritirati. Srećom, s nekoliko jednostavnih načina to možete spriječiti u potpunosti.

Prvi korak: Očistite kožu i nježno uradite piling kože koju treba da depilirate. Budite sigurni da tu nema šminke, prljavštine ili mrtvih ćelija kože koji se mogu “zaglaviti” u porama nakon što se dlačice uklone. Ako imate zakazan tretman odmah nakon posla, obrišite kožu vlažnom maramicom.

Drugi korak: Kada stignete kući, odmah kožu koja je depilirana prebrišite hamamelisom (američka ljeska), koji je antiseptik i istovremeno umiruje. Nemojte dirati taj dio kože.

Treći korak: Ako vam je koža crvena i iritirana, stavite malo leda na nekoliko minuta i namažite kožu hidrokortizonskom kremom kako biste spriječili upalu.

Četvrti korak: Dva dana nakon depilacije izbjegavajte bilo kakvo zagrijavanje i odjeću koja ne dozvoljava koži da diše – to znači da ne idete u saunu i na slične tretmane. Koža treba da bude hladna, čista i na vazduhu kako bi se što prije obnovila.

Peti korak: Nakon nekoliko dana uradite piling kože kako biste spriječili urasle dlačice, ali i buduće iritacije, piše “Najžena“. 

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakIstraživanje: Ljudi koji rade u ovim profesijama najčešće se razvode
Naredni članakU Srpskoj rođeno 19 beba; Doboj bogatiji za jednog stanovnika