Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština Republike Srpske usvoji više zaključaka, među kojima je da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se Srpska i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.

Dodik je istakao da to važi i za Republiku Srpsku, ali i za FBiH, te sve narode da ih niko ne može nazivati genocidnim, za šta bi bila predviđena zatvorska kazna i da taj zakon treba da se predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodik je predložio da zaključak bude da se ostaje čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sjednici parlamenta Srpske da se povlače saglasnosti o vojsci, indirektnim porezima i visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Predložio je i da se, kada je riječ o korupciji, donesu dvije mjere – zakon o sufinansiranju subjekata stranim sredstvima i da se preispitaju sve sadašnje antikoruptivne mjere, da se formira tim koji bi to učinio, kao i da što prije bude donese zakon o porijeklu imovine.

– Nema drugog načina života u BiH, nego da se ide iz krize u krizu. BiH nije mjesto u kojem želimo da živimo. Naša politička opcija je BiH sa 2 entiteta i 3 konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Dodik je kritikovao opoziciju.

– Kada podignem ljestvicu tražeći za Srpsku više, opozicija izađe i kaže da je to avanturizam. Želim da čujem šta oni imaju da kažu. Uvijek su protiv svega. Naša politika je Republika Srpska – poručio je Dodik.

Istakao je da Srpska poštuje Ustav i Dejtonski sporazum.

– Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu koja je predviđena Ustavom i ništa više. Republika Srpska je danas odraz onoga što smo željeli. Mnogi će se složiti da je BiH propala zemlja – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska danas ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast i svoj narod.

– Imamo dobru međunarodnu poziciju i jasno definisan broj prijatelja, više nego što ih je imala ikada. Republika #Srpska ima dobru regionalnu saradnju – dodao je Dodik.

Poručuo je da Republika Srpska nikad bolje nije stajala na ekonomskom planu,

– Njene institucije funkcionišu i naša ekonomija je najbolja do sada. Srpska danas gradi bolnice i u Srpskoj je vrlo lako prepoznati investicije – rekao je Dodik.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBegić uzdrmao političku scenu; Otkrio ko ga je ucjenjivao
Naredni članakDOBOJ: Održana 26. sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije (FOTO)