Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zakon u kome se neće primjenjivati odluka Ustavnog suda BiH dok tamo sjede stranci i to je za nas završeno, rekao je za RTRS predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i poručio da će Srpska nastaviti da pruža otpor.

– Domaće sudije su tamo, u odnosu na strane sudije, tamo bile samo ikebana. Mi ne želimo da to bude ponižavajući odnos za nas. Oni su to napravili i fino im se osladilo da na taj način devastiraju Republiku Srpsku, rekao je Dodik reagujući za četvrtak najavljenu plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH ranije donio odluku o imovini.

– A, to im ne smeta da sada ponovo donesu sasvim drugačiju odluku. Što govori o tome da se tom Sudu uopšte ne može vjerovati i da to nije sud već inkvizivija prema Republici Srpskoj. Oni mogu da donesu tu svoju odluku kako hoće, Republika Srpska se opredijelila oko toga. Nećemo primjenjivati odluka Ustavnog suda BiH dok tamo sjede stranci i to je za nas završeno – poručio je Dodik.

Oni tamo mogu, kaže Dodik, da igraju koliko hoće i da prave scene da rade šta god hoće, da se pozivaju na te zakone.

– To nigdje nema na svijetu da je kao navodno krivično djelo neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Oni su znali da će prevariti, znali su da ulaze u prevaru, oni su znali da ulaze u antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Zato su se ogradili tako što su rekli da onaj ko to neće on je odgovoran – rekao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska pruža kolektivan otpor i da će taj otpor nastaviti da pruža takvom Ustavnom sudu.

– Onoga trenutka kada budu spremni da donesu zakon o Ustavnom sudu BiH, mi ćemo učestvovati u tome i imali smo već jedan prijedlog koji je predložen. Očigledno da su to izvrgli ruglu i da to koliko vidim u FBiH ne shvataju ozbiljno. Sa druge strane sve zavisi od toga kako će se ponašati Kristijan Šmit. Ako Šmit nanese bilo kakvu odluku onda je zaustavljen evropski put BiH. Onda nema donošenja zakona. Ako on može da donese zakon zašto bi postojao parlament. Onda ne treba da postoji Parlament BiH, ili bilo koji organ na nivou BiH – poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska zna šta će uraditi.

– Republika Srpska se opredijelila da nema poštovanja odluka lažnog visokog predstavnika i nema poštovanja odluka Ustavnog suda BiH sve dok se ne izabere Ustavni sud BiH od građana BiH. A ako slučajno Šmit nametne zakon o imovini onda neće biti ni Ustavnog suda, neće biti ništa. Dakle, BiH će zatvoriti svoja vrata – smatra Dodik.

Naglasio je da je njihov problem što su umisili da BiH pripada njima pa i Republika Srpska.

– Mi ne smatramo da FBiH pripada nama, niti pripada BiH. Nama pripada samo Republika Srpska i mi ćemo ostati u tome veoma dostojni. Niko ne treba da sumnja u takvo nešto. Mi čekamo da oni povuku neke poteze, a naši potezi su jasno najavljeni. I nemojte da sutra kažem njima da vam bude kao da vam nije ništa rečeno. Јeste rečeno – poručio je Dodik.

Poručio je da ukoliko se nametne zakon o izborima, Srpska će donijeti izborni zakon.

– Ukoliko donesete Zakon o imovini, mi ćemo donijeti odluku o nezavisnosti Republike Srpske. Kako će se stvari odvijati mi ovdje procjenjujemo. I mi se pripremamo i za jedan i za drugi scenario. I onaj koji bi mogao da relaksira svu situaciju, pa da kažemo dobro evo idemo u Evropu dobijamo pregovarački status. To znači da se uvažava Ustavni poredak u BiH, to znači da se zatvara kancelarija OHR u BiH istog trenutka, to znači da nema stranih sudija u Ustavnom sudu BiH nego da se pravi domaći aranžman – smatra Dodik.

Ističe da tek tada takva BiH za Srpsku može da bude prihvatljiva.

– Ako svega toga nema onda je pitanje zašto smo mi tu. I zašto da trošimo svoje vrijeme u svakom pogledu – istakao je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVulić: Marfi je zaljubljenik u bošnjačku krvoločnu politiku, aminuje i prijetnje Srbima
Naredni članakDodik: Pred Srpskom izazovna godina; Radićemo na tome da zaštitimo svoja prava (VIDEO)