Pred Republikom Srpskoj je dosta izazova i predstoji nam složena godina, rekao je za RTRS predsjednik Republike Srspske Milorad Dodik.

– Prvi izaziv bi bio lažni Kristijan Šmit koji nema nikakva ovlašćenja i koji nameće neke zakone. Priprama se da nešto napravi sa Izbornim zakonom. Mi ćemo u Republici Srpskoj ići sa tim da donesemo izborni zakon za izbore vezane za Srpsku. To je lokalni nivo kako nam i pripada po Ustavu – poručio je Dodik.

Istakao je da sve što se sada radi, radi po Ustavu BiH.

– Ukoliko se bude kretalo ka ovoj harangi iz FBiH koju najavljuju neki, Republika Srpska će ići u zabranu djelovanja njegovih aktivnosti na prostoru Republike Srpske i radićemo na tome da zaštitimo svoja prava. Naše ponašanje je uvijek reakcija na ono što oni rade – rekao je Dodik.

Ukoliko nelegalni Šmit pokuša da nametne Zakon o imovini, Republika Srpska će se osamostaliti, poručio je Dodik.

– I tada smo jasno rekli, da ukoliko se to desi da Srpska nema drugog izlaza osim da se odvoji, naprosto, i iskaže svoj nezavisni status. Otimati imovinu znači ugušiti Srpsku – rekao je Dodik.

Poručio je da se od toga neće odustati.

– Učinićemo to bez obzira što neki pokušavaju da nam pošalju upozorenja razne vrste. Mislim da ukoliko Srpska prećuti da joj se oduzme imovina onda nije dosljedna i ne zaslužuje da živi i preživi. Borimo se za to – rekao je predsjednik Srpske.

Istakao je da je pred nama dosta složena godina.

– Ona je uzrokovana činjenicom da je globalni svijet u totalnom neredu, da se očekuju eskalacije mnogih krize koje su danas prisutne u Ukrajini, Gazi. Mi ćemo čuvati mir. Nama u Republici Srpskoj na pameti su samo politički procesi koji bi trebalo da se vode u narednoj proceduri. Nikakve aktivnosti koje bi destabilizovale ili ugrozile mir ovdje – istakao je Dodik.

Naglasio je da će ova godina će i poslovno biti teška, i za preduzeća i za pojedince i samo Srpsku.

– Moramo se okupiti oko toga i procijeniti na koji način ćemo se kretati. Čekaju nas intenzivni razgovori kako se kretati dalje prema Evropi. Stav Republike Srpske je i ranije saopšten. Da ka Evopi, ali pod uslovom da Republika Srpska u tome bude vidljiva i da se rješavaju uporedo i stvari iz 14 prioriteta koji su postavljeni, to znači Ustavni sud, OHR – rekao je Dodik.

Istakao je da je nemoguće očekivati “da mi po nekom nepoznavanju Evrope, da mi dobijemo pregovarački status, a da dođete u situaciju da se nastavi postojanje stranaca u Ustavnom sudu i da postoji neka lažna kancelarija visokog predstavnika, OHR,… “

– Te stvari moraju da se raščiste, ili mi ništa nismo znali o Evropi ili je Evropa promijenila svoje principe. Naše ponašanje će bitiuslovljeno time – ako već dobijamo tu vrstu priče onda se mora jasno definisati uloga stranih sudija i ta priča o OHR-u – poručio je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Srpska će nastaviti da pruža otpor ovakvom Ustavnom sudu (VIDEO)
Naredni članakDodik: U ovoj godini očekujemo otvaranje bar pet fabrika (VIDEO)