Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su Srbi prvo odlučili, a kasnije i potvrdili da je 9. januar Dan Republike.

– Srbi su 9. januara donijeli odluku istorijskog karaktera, koju su potvrdili na referendumu na kojem su jasno rekli da je 9. januar Dan Republike – objavio je Dodik na društvenoj mreži Iks uz promotivni video o obilježavanju Dana Republike.

U videu je akcenat na koracima, kako narator kaže, za one koji znaju ka čemu koračaju i za šta rade, ka svemu za šta se živi i šta će djeci biti ostavljeno.

– Devetog januara zajedno koračamo naprijed. Koračamo hrabro, koračamo slobodno! Koračaj i ti na defileu i proslavi Dana Republike Srpske 9. januara na Trgu Krajine u 17.00 časova – istaknuto je u videu.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske, jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠulić: Proslava 9. januara u čast i ime slobode, ponosa i sjećanja na stvaraoce Srpske
Naredni članakDOBOJ: Vulić: Selektivna pravda Raukovićeve koja je glavni saradnik Marfija i kandidat za glavnog tužioca