Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je spreman za dogovor na nivou BiH, ali da prva tačka mora biti zakon o Ustavnom sudu BiH, zatim priča o Izbornom zakonu BiH, a nakon toga ostala pitanja.

– Ako kažu “ne” priči o Ustavnom sudu BiH, onda je moje “ne” na sve ostalo. U junu smo imali sastanak na kome je sačinjena mapa kretanja na putu ka EU nakon koga se podrazumijevalo da se krajem avgusta ide u promjenu nekoliko zakona, među kojima je Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, a u septembru da radimo na zakonu o Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da se, i pored ovog sastanka, obično dešavaju sitne prevare bošnjčkih predstavnika bez obzira iz koje partije dolaze, ali da je uprkos tome SNSD “progutao žabe” i prihvatio neke stvari, odnosno zakone, očekujući da će se raditi na zakonu o Ustavnom sudu BiH.

– Međutim, kako to priliči strankama “Trojke” prigrabili su neki uspjeh, ali to bez SNSD-a ne bi bilo moguće. Ništa nije zbog njih, ali u izvještaju Evropske komisije piše da je nova vlast na nivou BiH uspjela, ali da je problem Republika Srpska. Kako je Srpska problem, ako se bez naših glasova ne može ništa usvojiti? – upitao je Dodik.

On je ponovio da Srpska želi da obezbijedi nezavisnost pravosuđa i da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjaluci, a ne u Istočnom Sarajevu.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVladajuća koalicija najavila podršku budžetu (VIDEO)
Naredni članakDodik: Vlast u FBiH treba da vodi računa o načinu na koji govori o Srpskoj