Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se sa gubernatorom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovom.

Ovom prilikom, Dodik i Beglov potpisali su Zapisnik pregovora i Plana manifestacija za sprovođenje liste prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za 2024-2026. godinu.

 Beglov je izjavio da je velika čast što je delegacija Srpske, na čelu sa Dodikom u posjeti Sankt Peterburgu.

– Građani Sankt Peterburga prate vašu borbu za stalne i porodične vrijednosti i nas to oduševljava. Vaše istorijsko pamćenje je odlično. Јa lično vas mnogo poštujem i viđali smo se mnogo puta. Mnogo učim od vas, te smo uvijek spremni da budemo tu pored Republike Srpske, rješavajući probleme zajedno. Spremni smo da primimo učenike vaših škola tokom ljetneg raspusta i mi snosimo troškove. Treba da čuvamo naše prijateljstvo – dodao je Beglov.

Dodik je istakao da je ponosan na prijateljstvo Srpske i Sankt Peterbura.

– Ovo jeste težak trenutak, ali i trenutak u kojem se prijateljstva dokazuju. Mi smo ostali uz vas i vaš narod i državu. To nije odluka ove generacije, nego odluka koju smo donijeli kroz istoriju. Mnogo stvari smo započeli da radimo i mnogo smo već uradili. Sarađujemo u oblasti medicine i razvijaćemo tu saradnju i na ekonomskom planu, vođeni činjenicom, da postoji mnogo zajednički interesa u tom segmentu – napomenuo je Dodik.

Dodik je ovom priklikom pozvao gubernatora da bude počasni gost u Republici Srpskoj.

Kada je riječ o sukobu u Ukrajni, Dodik je naglasio da je Ukrajina samo izgovor Zapada za testiranje mogućnosti Ruske Federacije.

– Uvijek mi je drago kada čujem dobre vijesti o uspjehu Rusije. Danas ću biti sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i to je prilika za potvrdu odlične saradnje – naglasio je Dodik.

On je dodao da su Rusija i srpski narod suprotstavljeni, ne NATO-u i Zapadu nego zlu.

– To su suprotstavljene civilizacije, jer mi samo želimo da čuvamo naše porodične vrijednosti, vjeru i istoriju, a to je nešto sto se danas pokušava urušiti. To zaista danas nije lako – napomenuo je Dodik.

Prethodno je predsjedniku Srpsku, uručena medalja “Predsjedničke biblioteke Јeljcin”, kojoj je on uručio knjigu “Na Drini ćuprija” na ruskom jeziku. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodiku uručena medalja “Predsjedničke biblioteke Јeljcin”; Predsjednik Srpske poklonio knjigu “Na Drini ćuprija”
Naredni članakVlada Srpske: Utvrđene izmjene Zakona o veterinarstvu