Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnja sjednica Predstavničkog doma PS BiH obično druženje koje su smislili oni koji smatraju da im je Kristijan Šmit od koristi, prije svega Bošnjaci, a Hrvati, vjerovatno, iz nekog praktičnog razloga.

– Bošnjaci očekuju da će on uraditi sve što oni žele, donijeti neke propise i zakone. Hrvati očekuju da će biti riješen njihov problem kako bi bili ravnopravno zastupljeni – konstatovao je Dodik.

Dodik je istakao da Šmit nema nikakav diplomatski status i da BiH nema visokog predstavnika.

Zamolio je Savjet bezbjednosti UN da nikoga više ne imenuju za visokog predstavnika, jer ga BiH nema ni sada i da je to dobra vijest.

Dodik je da na nivou BiH ne može donijeti nijedan zaključak koji bi bio obavezujući za Republiku Srpsku.

– U tom pogledu juče u parlamentu trebala je da ostane manifestacija skupštinskog jedinstva u vezi sa odnosom prema odlukama, ali današnja sjednica može se smatrati kao događaj koji treba da doprinese većoj svijesti o tome – rekao je on.

Dodik je zahvalio opozicionim strankama iz Republike Srpske koje nisu prisustvovale današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH.

– Želim da se zahvalim opoziciji koja se na primjeran način odnosi prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da mu se na taj način ne može dati nikakav značaj – rekao je Dodik.

Napomenuo je da se u zadnje vrijeme na razne načine pokušava da dođe do susreta između Šmita i nekoga iz Republike Srpske, vjerovatno, u naivnoj i spekulativnoj namjeri da bi trebalo to da znači neko njegovo priznanje.

– Međutim, od toga nema ništa. Narodna skupština je rekla da to ne postoji. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i to je samo doprinijelo opštoj konfuziji koja vlada u BiH – ukazao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je degutantno kada neki Amerikanci ili Evropljani dođu i pričaju o vladavini prava.

On je rekao da je vladavina prava striktno poštivanje odredaba Ustava, a onda se pokaže da u kontinuitetu četiri stranca – visoki predstavnik u prošlosti i tri stranca, sudije u Ustavnom sudu BiH, naprave u BiH potpunu dezorganizaciju.

Foto: Sputnik/Lola Đorđević

Izvor: SRNA

Prethodni članakGlavni odbor SNSD-a o vraćanju nadležnosti Srpske
Naredni članakDodik: BiH pred tihim umiranjem