Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da fizički još nije ugrožen, ali da će naći način da se zaštiti, te ocijenio da je ujedinjenje Srbije i Republike Srpske legitiman politički cilj, zbog kojeg ga kada to spomene nazivjau “ultranacionalistom”.

– A što se to ne sviđa Berlinu, Londonu, Briselu ili Vašingtonu, ne znači da ja nisam u pravu – rekao je Dodik.

Na pitanje kako uspijeva da opstane, uprkos satanizaciji kojoj je izložen, Dodik je za “Kosovo onlajn” rekao da je satanizacija uvijek propaganda koja nije istina, a da opstaje zahvaljujući konzistentoj politici koju vodi.

– Pokušavam da sve objasnim ljudima i onima koji neće da slušaju. Oni neće dijalog, jer žele da odlučuju o nama, a ne da razgovaraju sa nama. Opstajem jer imam značajnu podršku naroda, pobjeđujem na izborima. Јa sam izdanak naroda i vodim politiku koja mu očigledno odgovara, dok opozicione partije, koje se finansiraju iz Njemačke ili Britanije, isključivo rade na destabiliaciji. Fizički još nisam ugrožen, ali ću naći način da se zaštitim – rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da su u BiH prisutne znatne ćelije mudžahedina, te podsjeća da je služba prije nekoliko godina izašla sa podatkom da je tih “svetih ratnika islama” u zemlji čak 3.500 koji čekaju naređenje za nešto.

– Veliko je pitanje gdje su oni danas – rekao je Dodik i dodao da je više od 500 njih učestvovalo u ratu na strani terorističke “Islamske države”, od kojih je nešto više od 150 vraćano u BiH.

Dodik je rekao da EU treba da pokaže uspjeh u EU, da vrati regionu optimizam od prije 15 godina, te da prestane da se miješa u unutrašnje stvari BiH, ako hoće partnerstvo.

– I, nemojte nam pričati o vladavini prava, rušete prava gdje god stignete – poručio je Dodik.

Dodik navodi da danas u svijetu postoji “potpuna konfuzija”, bez spoznaje šta će biti na kraju, ali i ističe da će Srbi, ako još jednom propuste priliku da ne iskažu zahtjev za ujedinjenje, biti rasparčani i dovedeni do marginalizacije i nestanka.

– A, to je cilj Zapada. Nije njima cilj samo da se prizna /samoproglašeno/ Kosovo i da Srbija ostane krnja, već da kroz odvajanje Kosova naprave nacionalnu i narodnu svađu, koja će se voditi decenijama. Zavađene strukture su najbolji plijen. Zato njima ne treba jak /Aleksandar/ Vučić, ni jak Dodik, već podanici u Srbiji, Srpskoj, kao što ih imaju u Sarajevu i na drugim mjestima – naveo je Dodik.

Govoreći o perspektivi za članstvo regiona u EU do 2030. godine, Dodik kaže da nije optimista, te podsjeća da je i 2000. godine planirano proširenje, ali se ništa nije dogodilo, kao i da je u regionu, bez obzira šta ko govorio, manje optimizma za EU.

On je uvjeren da do proširenja neće doći, dok to ne bude u interesu zemalja EU, kao što su to naprasno učinili iz geopolitičkih razloga u slučaju Rumunije i Bugarske ili kao što to danas čine sa Ukrajinom, kojoj je dat status kandidata za članstvo u EU, što govori da su porušeni svi dosadašnji evropski principi u procesu razgovora za pridruživanje.

Dodik podsjeća da iduće godine slijede izbori za Evropski parlament, što znači da će se one usmjeriti na različite stvari u vezi sa sopstvenim pozicioniranjem, te napominje da su prevashodno sukob u Ukrajini, a sada donekle i dešavanja u Gazi, očigledno iscrpili resurse i ruše sve do sada poznate principe same EU.

– Apsolutno je sve neizvjesno. Oni koji posmatraju vide da će u svijetu biti još gorućih tačaka. Kako će se u tome pozicionirati Evropa ako nastavi ovako? Njen uticaj će dalje opasti. Zato i pada povjerenje građana Zapadnog Balkana u EU. Sa druge strane, mi smo sada naučili da to nije besprekorna zajednica i da tamo ne teče med i mlijeko, već da je puna svojih unutrašnjih animoziteta i problema – naveo je on.

Dodik je ocijenio da izlazak Velike Britanije iz EU urušava kompletan koncept i dovodi do razmišljanja da je EU, u najoptimističnijem smislu – ekspozitura SAD i da države članice ne smiju ni “da pisnu”.

Dodik je ubijeđen da će SAD nastaviti da upravljaju EU sve do momenta dok se ona ne raspadne.

On je napomenuo da u EU pričaju o pridruživanju, jer žele po svaku cijenu neki mali uspjeh, ali da je poznato da u Uniji nema konsenzusa o tome, što znači da nema ni pridruživanja.

– Onda znači da nas jedni varaju, drugi zaustavljaju, i stalno nešto pričaju u nadi da će nešto da se promijeni – naveo je Dodik.

Dodik ukazuje da Srbiji koja je ispunila sve uslove i danas je konzistentnija zemlja po pitanju evropskih principa nego mnoge evropske zemlje, nameću priču o Kosovu i kažu da, dok ne prizna takozvano Kosovo, neće biti članica EU.

On ističe da je Evropa potpuno “uprosječena”, odnosno da ni nan vidiku nema važnog lidera koji može da povuče EU i da je rehabilituje.

– Iduće godine su izbori u mnogim evropskim zemljama, a nigde se ne pojavljuje snažna politička konzistentna ličnost koja može da se nametne u svojoj zemlji, a kamoli kao vođa EU – rekao je Dodik.

On je ocijenio da taj deficit koji je napravila bivši njemački kancelar Angela Merkel svojim odlaskom, kako god gledali na njenu ulogu, predstavlja veliki jaz koji se ne može nadomjestiti raznim uzletima koje pokušavaju da nametnu birokrate iz Brisela koji sada stalno izmišljaju neka nova pravila, novu priču o pridruživanju…

– Oni samo kriju od javnosti da ono što oni nameću Zapadnom Balkanu kao kriterijume za prijem u EU sada ne bi moglo da ispuni čak 18 zemalja članica Unije – rekao je Dodik.

Dodik ističe da se sve se to potkrepljuje olako datom pričom o šest milijardi koje dolaze iz EU, te pita da li vrijedi prodati karakter i suverenitet za mizerne cifre.

– Nisam ni uporni evropesimista, ali nisam ni izraženi evrooptimista. Evropa koja nema svoju konzistentnu politiku čini mi se da neće moći dugo da opstane kao do sada. Ništa ja tu novo ne govorim – rekao je Dodik.

On navodi da u EU u Briselu, gotovo da nema sastanka na vrhu da se ne priča o budućnosti EU, da se promijeni način odlučivanja i da to bude odlučivanje većinom…

– Pa šta ćemo onda tamo? To znači da uvijek možeš da budeš preglasan, da se nameću stavovi…Ako se odgovorno vodi politika, mi ne treba da težimo ka tome da izgubimo naše suvereno pravo – istakao je Dodik.

On je ocijenio da je EU potpuno devastirala ekonomski i politički sistem, uvodeći sankcije Rusiji, te da će svi privrednici inkognito reći da je politika Berlina prema sankcijama Rusiji pogrešna.

– Јavno će reći da treba uvesti sankcije, ali činjenica je da je Njemačka izgubila sigurno snabdijevanje jefitnim energentina što je činilo njenu startešku prednost na privrednom i drugm planu. Oni će to riješiti pedantnošću, ali Njemačka danas, nije ona od prije pet godina – rekao je Dodik.

On kaže da se njemački privrednici “hvataju za glavu” zbog politike prema Rusiji i ponavlja da takvu politiku Berlinu nameće Vašington, te da nije njemački interes sukob sa Rusijom, nego američki.

– I, sada mi treba u taj konglomerat da uđemo i da dopustimo da nemamo pravo glasa… U čemu je onda razlika od onih koji su nas okupirali 1914. ili 1941? Šta je razlika, milijardu što nam date? Preživećemo i bez toga. Bilo bi dobro da to dobijemo u korektnim okolnostima, ali moraju da razumiju da nije sve u plaćanju. Dođe se u situaciju da ste pred zidom i da ne možete dalje – rekao je Dodik.

Kada je riječ o sukobu na Bliskom istoku i mogućem ugrožavanju bezbjednosti u BiH, Dodik ukazuje da je antisemitizam prisutan kod muslimanskog stanovništa u BiH, što je sada ponovo eskaliralo.

– Hamas je ušao i pobio djecu, stare ljude, ali prije svega mladost.. I to nisu samo Јevreji, već i drugi. Kažu oko 1.200 ljudi, malo li je? Da li je sada ovo što se dešava u Pojasu Gaze, gdje stradaju nevini ispravno? Nije. Ali, da li je to razlog za antisemitizam? To je pogrešno – rekao je Dodik.

On smatra da rješenje treba tražiti kroz uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine.

– Oni treba da riješe na taj način, kao što je u BiH jedini način da nešto koegzistira da rješenje budu tri nezavisne države – ocijenio je Dodik.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakMOSTAR: Milivojević: Ćirilica izopštena – nema govora o multietičnosti
Naredni članakŠulić razgovarao sa predstavnicima javnih kuhinja u Srpskoj