Mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija ili je neće biti, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za Raša tudej.

Pobjeda Rusije na svim poljima biće i pobjeda Republike Srpske, poručio je predsjednik Srpske za RT iz Kazanja, nakon susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Veoma sam ponosan na činjenicu da sam razgovarao sa predsjednikom, poželio mu sve pobjede koje može da ostvari i rekao da sve Putinove pobjede i pobjede Rusije su i naše pobjede. Mi vjerujemo da je Rusija na pravoj strani slobode naroda, ljudi i država. Predsjednik Putin u tom smislu ostvaruje važnu misiju ovog vremena – naveo je Dodik za RAŠA TUDEЈ.

Dodik je istakao da je Rusija bila primorana da brani svoj narod i da je zbog toga započela Specijalnu vojnu operaciju. Dodao je i da se Evropa, pod uticajem SAD, prevarila zbog stajanja na stranu ukrajinskog režima.

Evropske zemlje, kako je naveo, postale su svjesne koliko su energetski zavisne od Rusije, što se vidi i po smanjenom obimu proizvodnje i recesiji koja je uzdrmala EU.

– Zapad je u kolektivnoj histeriji i traži da se svi u regionu priključe njihovim sankcijama. Republika Srpska, kao ni Srbije to nisu učinile i mi ostajemo izloženi gotovo svakodnevnim pritiscima – naveo je Dodik.

On je istakao koliko je Republike Srpska ponosna na svoju saradnju i sa Srbijom i Mađarskom.

– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ona je potpisala Opšti okvirni sporazum i Srbija je odgovorna za Republiku Srpsku – rekao je Dodik, ukazujući da je Zapad pokušao da odvoji Srbiju od Srpske, ali da je to praktično nemoguće.

Uzimajući kao primjer ujedinjenje dvije Njemačke, Dodik je rekao da vjeruje da će tako jednog dana doći do ujedinjenja srpskog naroda sa dvije strane Drine i da je to sasvim logičan sljed događaja, iako Zapad to pravo pokušava da ospori manjim narodima.

Takođe, saradnja sa mađarskom i premijerom Viktorom Orbanom je značajna, a Dodik ga vidi kao suverenog lidera.

– Orban je jedan od najjačih savremenih lidera u Evropi, on ima politiku za razliku od drugih zapadnjaka koji prate tuđu politiku – ukazao je Dodik, naglašavajući da ni Emanuel Makron ni Olaf Šolc nemaju svoju, već slijede “tuđu” politiku, dodajući:

“Njegova politika je očuvati državu, očuvati narod, očuvati suverenost i očuvati slobodu. U tom pogledu on poštuje takve vrijednosti za druge.”

Republika Srpska i njeno rukovodstvo, kako je Dodik istakao, poštuje iste vrijednosti i za njih se bori kao i Viktor Orban, zbog čega su se razumjeli, a kasnije postali saradnici i prijatelji.

– Јa mislim da je budućnost EU u onome što promoviše Viktor Orban, u onome što on misli da treba da bude Evropska unija, ili je neće biti. Sigurno je neće biti pod patronatom samo jedne zemlje koja se zove Njemačka – ukazao je Dodik, iz isticanje da za liderstvo u EU treba prvo imati moćnog lidera kakvog Njemačka nema, kao što je nekada bila Merkelova.

Međutim, sankcije Zapada Rusiji otežavaju saradnju Republici Srbiji, ali i poslovanju Ruskih firmi.

Dodik je najavio da će se u narednom periodu pozabaviti time kako da olakša poslovanje ruskih firmi.

Rusija je, ipak, kao veliki prijatelj Republike Srpske nastavila povoljan gasni sporazum sa Srpskom, što je Dodik istakao kao veoma značajno.

Predsjednik Srpske nije krio zadovoljstvo, ali i zahvalnost Vladimiru Putinu na prijemu, kao i podršci koju Rusija pruža Spskoj od Dejtona do danas.

SRPSKA POŠTUЈE STAV MOSKVE U VEZI SA NACIONALNOM VALUTOM

Dodik ističe da Republika Srpska poštuje stav Rusije, koja želi da ojača svoju valutu i ekonomiju, i učiniće sve što može da obezbijedi dovoljno sredstava za plaćanje ruskog gasa u rubljama. 

– Poštujemo stav Rusije, oni žele da ojačaju svoju valutu i ekonomiju. Učinićemo sve što možemo da obezbijedimo dovoljno sredstava za plaćanje u rubljama na slobodnom tržištu. Mijenjamo naš novac za uplate – istakao je Dodik.

Prema riječima predsjednika Srpske, razumijevanje koje pokazuju Rusija i ruski predsjednik Vladimir Putin stavlja Srpsku u bolji položaj u odnosu na druge zemlje regiona kada se radi o gasu.

– Moram da naglasim da je cijena koja nam je ponuđena veoma povoljna za nas i to je zahvaljujući ustupcima od Rusije. Cijena je ostala ista i potvrđeno je da će tako ostati za naredni period plaćanja – dodao je Dodik.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: BRIKS unija prijateljskih država, Zapad nudi “šarene laže”
Naredni članakAmbasada Rusije: Stav delegacije EU je ultimatum gospodara svom vazalu – BiH